Megérkeztünk: Orbánék arról is szeretnének dönteni, kiket tilthat le a Facebook

Orbán Viktor autokrata haverja, Erdogan éppen a múlt héten vonta szigorúbb ellenőrzés alá a Facebookot. Úgy tűnik, a tanítvány követi a mestert ebben is.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke javaslatot tett a kormánynak, hogy olyan jogszabályt alkosson a közösségi médiáról, ami szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát   - írta meg a a Magyar Nemzet.

Szóval ezt most még egyszer: Péterfalvi "adatvédő" Attila azt szeretné, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen kormányzati kompetencia.

A fideszes prominensek korábban már pedzegették, hogy a Facebookot szabályozni kellene. Orbán médiakistáskája, G. Fodor Gábor már egy évvel ezelőtt a kormány kezébe adta volna a közösségi média regulázását.

A kormányhoz egészen közeli, mondhatni, mínusz egy nyelvnyi távolságban lévő Századvég Alapítvány "javaslatokat" fogalmazott meg a Facebook "cenzúrája" ellen.

A Századvég szerint ha Mark Zuckerberg eléri, amit akar, a "Facebook-cenzúra szintet ugrik" és a nemzetek nem lesznek képesek védelmet nyújtani állampolgáraiknak, hogy élhessenek alkotmányosan biztosított szabadságjogaikkal.

Minderről éppen annak kapcsán írtunk a hétvégén, hogy a török parlament szerdán megszavazta azt a törvényt, ami szorosabb ellenőrzés alá vonja a közösségi médiát. Ezzel arra kötelezik a külföldről működtetett közösségi oldalakat, hogy nevezzenek ki törökországi képviselőt, akivel panasz esetén a hatóságok fel tudják venni a kapcsolatot.