Öt jel, hogy a Fidesz igazi szektaként működik

Hol van a határ kisegyházak és destruktív közösségek között? A törvénybe ütköző cselekedetek, a vallási vezető dogmáinak és kinyilatkoztatásainak kizárólagos követése, a szekta nézeteinek teljes elfogadása anélkül, hogy meg mernék azt kérdőjelezni, a szektán kívüliek kiközösítése – ezek mind szektára utaló magatartások. Ám szekta nem csupán vallási közösség lehet, hanem politikai is és a Fidesz ebbe az irányba tolódott az elmúlt 8-10 évben.

1. A törvénybe ütköző cselekedetek feletti szemhunyás

Fideszes politikusok korrupciós ügyeivel tele van a sajtó még megmaradt része. Nem jelezték tömegesen a Fidesz alapszervezetei és szavazói, hogy ez számukra nincs rendben. Amikor egy Fidesz-hívő aláír a pártnak bármit, egy ajánlóívet, egy nemzeti kamu-konzultációt - akkor tulajdonképpen ezekhez a bűncselekményekhez is adja a nevét.

2. A vezető dogmáinak maximális elfogadása

Elég, ha csak annyit mondunk: “Stop Soros”? Az ország jelentős részét simán megvezették egy ilyen ostoba félmondattal (is): egy közel 90 éves bácsi az életükre tör és rájuk küldi a migránsok seregét. A vezető mondhat bármit, ha hülyének nézi a szavazót, azok akkor is követik.

3. Fideszes nyugdíjasok támadása

Van egy - többségében nyugdíjasokból álló - jól meghatározható csoport, akik tényleg nem ismernek határokat, ha Orbán Viktor és a Fidesz bevédéséről van szó. Plakátokat tépkednek, elfogultan nyilatkoznak, üvöltve ordítanak, taperolják a Viktátort. Idős korára azért a legtöbb ember valamiféle méltóságra törekszik, de úgy tűnik, ők nem.

4. A szektán kívüli emberek lenézése, kiközösítése

Ki ne érezte volna már azt, amikor egy fideszessel beszélt, hogy teljesen más dimenzióban mozog és halvány fogalma sincs a valóságról? Ha valaki nem fideszes, az áruló, népellenes. Nem a logika irányítja a beszélgetéseket, hanem a 2-es pontban említett dogmák. Ők is tudják, hogy rosszul élnek, de még erre is úgy tekintenek, mintha meg kéne köszönniük.

5. A szekta tagjai eltávolodnak a normális élettől

Családok, barátságok, emberi kapcsolatok is simán tönkremennek, csak azért, mert más oldalon állnak a felek politikailag. Míg az ellenzék ki tudja azt mondani, hogy minden nézetkülönbség ellenére mégis az együttműködés a cél és ennek rendelnek alá bizonyos dolgokat, addig a Fidesz az ellenzék határozati javaslatait érdemi vita nélkül söpri le az asztalról, ez a hozzáállás pedig lesugárzik a hívekhez is.

Jó hír, hogy a vallástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint a legtöbb szekta megszűnik egyszer.

Ja, s talán az sem véletlen, hogy egy olyan szektaszerű képződményt emeltek a kormánypártok a történelmi egyházak szintjére, mint a Hit Gyülekezete.

(A cikk első változata 2020.08.09-én jelent meg.)