Reich Károly igazi balatoni gyerek volt

Éppen 99 évvel ezelőtt, ezen a napon született Balatonszemesen Reich Károly, Kossuth-díjas grafikusművész, akinek könyvillusztrációin és plakátjain generációk nőttek fel.

Az elmúlt hétvégeken bemutatott nyári, kulturális menedékként is szolgáló Balatonfüred, Tihany és Szigliget után most képzeletbeli utazásunkon evezzünk vagy autózzunk át a Balaton déli partjára, Balatonszemesre. Ennek a balatoni városkának két fontos kulturális mementója is van: az egyik tragédiával teljes, hiszen Latinovits Zoltán a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét, míg a másik egy zseniális grafikusművész gyermekkorához kapcsolódik, mert itt született Reich Károly.

A művész rajongott a Balatonért, a balatoni tájhoz, színekhez, hangulatokhoz, emberekhez, évszakokhoz mélyen kötődött. Reich Károly számtalan ihletet merített a görög mitológia mellett a balatoni természeti táj világából. Sajátos, gyermeki naivitást sugalló rajzfigurái sokszor éppen olyan derűsen mosolyognak a sugárzóan ragyogó napocskába, mint a nyári Balatonparton játszadozó gyerekek. Reich alkotásainak szín-és hangulatvilága a gyermekkor egyszeri és megmásíthatatlanul  szép, kerekded és teljes valóságát idézik fel.

A grafikusművész az Iparművészeti majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, többek között olyan kiváló mesterektől, mint például Hincz Gyula vagy Konecsni György. A művész számos gyermekkönyvet illusztrált, hiszen a Móra Ferenc Könyvkiadónak sokat dolgozott. Reich Károly művei az ország több városában, többek között Budapesten és Debrecenben is megtalálhatók, gyermekek számára készített pannói számos óvoda, gyermekkórház falait díszítik.

(A cikk első változata 2020.08.08-án készült.)