Rétvári szerint egészségesebbek a magyarok, és ezt (is) a kormánynak köszönhetjük

Az Eurostat felmérése szerint tíz év alatt hét helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel. Rétvári Bence büszke a kormányra, hiszen szerinte ez miattuk van. Ja és ugyebár úgy véli, ez kiváló eredmény.

A KDNP alelnöki tisztségét is betöltő Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségben eltöltött évek száma olyan mutató, amely a várható élettartam minőséget vizsgálja, megmutatja, hogy mennyi egészségkárosodástól, betegségektől mentes életévre számíthatunk.

Tíz évvel ezelőtt az uniós rangsor végén helyezkedett el Magyarország e tekintetben, azaz a 21. helyen állt, míg most, feljöttünk a 11-re.

És most jön a lényeg:

"Ezek az adatok is visszaigazolják hazánk olyan intézkedéseit, mint a mindennapos testnevelés és a chipsadó bevezetése, a menzareform, a dohányzás visszaszorítása, az átfogó egészségügyi szűrőprogram, valamint a sportolási lehetőségek bővítése országszerte. Ezek mind hozzájárulnak az egészségesebb életvitelhez, így pedig mindannyian több egészségben eltöltött évre számíthatunk" - hívta fel rá a figyelmet Rétvári Bence.

Ugyebár mindezzel kapcsolatban több köztudott információ is eszünkbe juthat:

- A magyar kormány tagjai remek példát mutatnak az említettek terén, pl. Orbán Viktor és Németh Szilár is élharcosa az egészséges táplálkozásnak.

- A mindennapos testneveléshez bár éve óta nincs elegendő tornaterem, legalább 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos és elhízott gyermekek aránya. Viszont minden ötödik magyar kisiskolás még mindig túlsúlyos vagy elhízott. Ez derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tavaly novemberi adataiból.

- Az átfogó egészségügyi szűrőprogramról elmondhatjuk, hogy aki nem hal meg a végeláthatatlan várólisták miatt, az még akár túl is élhet egy-egy súlyos betegséget. Ez mindenképpen pozitívum.

- A sportolási lehetőségek bővítésére csak úgy repkednek a százmilliárdok. 10 év alatt 32 stadion épült Magyarországon.

- Az mondjuk kár, hogy az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében még mindig Magyarországon a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. De biztos hasznos volt a chipsadó bevezetés, na meg a menzareform.