Erős és büszke: Még Amerikában is jóval olcsóbb az iskolakezdés, mint itthon

A TV2 egykori műsorvezetője, Gombos Edina évek óta az Egyesült Államokban, Floridában él férjével, a kubai származású Albertóval, illetve két gyermekükkel, a 11 éves Mirandával és az 5 éves Matteoval. A YouTube-on indítottak egy csatornát Itt van Amerika címmel, ahol bemutatják az amerikai életet, konkrét adatokkal és tényekkel. Ezt hasonlítottuk össze a magyarral.

Legutóbbi videójuk az iskolakezdés költségeiről szól, melyet nézve felmerül a kérdés: hogyan lehetséges, hogy az USA-ban,  egy lényegesen magasabb átlagjövedelemmel rendelkező országban összességében kevesebbe kerül az iskolakezdés, mint nálunk? A videóban említett termékekhez hasonlóakat kerestünk itthon és konkrét árösszehasonlítást végeztünk. Ők a Walmart áruházban vásároltak, ami híres a jó árairól, ezért mi is hasonló megítélésű termékek közül válogattunk az egyik multi kínálatából.

Jó minőségű, 5 darabos tollat az USA-ban 1600 forintért kapunk, itthon hasonló minőségű toll darabja 800 Ft körül van. Ez az összehasonlítás kifejezetten egy jobb minőségű tollra vonatkozik, hiszen egyszerűbbet itthon is lehet kapni akár 100 forint alatt is, de az USA-ban is van olcsóbb toll, 10 darab 290 Ft. Itthon 40 forinttól kapható egyszerű grafitceruza, az USA-ban már 24 forinttól. A 24 darabos, jó minőségű színes ceruza az USA-ban 300 forint, itthon 700 forint alatt nem találtunk ilyesmit.

Nagyalakú, jó minőségű füzet 150 forintos darabáron kapható az USA-ban, ebben órarend, mértékegységek, kisebb táblázatok is vannak. Itthon A/4-es, tűzött füzetet kb. 200 forinttól lehet kapni, ez viszont lényegesen rosszabb minőségű, mint az USA-ban 150 forintért kapható füzet. A spirálfüzetek az USA-ban 140 forinttól kaphatók, itthon kb. 160 forint a legolcsóbb, de ennél a kategóriánál is tapasztalható, hogy gyengébb a minősége a hazainak. Papír borítású, a spirál könnyen deformálódik, a vékony lapok könnyen szakadnak. A jobb minőségű spirálfüzetek itthon 1000 forintnál kezdődnek. A ragasztott, A/4-es jegyzetlapból 500 darab 220 forint az USA-ban, itthon 50 darab kerül 650 forintba.

Általában nagyon lényeges kiadás az iskolatáska. Floridai árakban ezt 3000-5000 forintból megúsznánk úgy, hogy a legolcsóbb táskák is a gyerekek számára kedves mesefigurákkal kaphatók, itthon az 5000 forint az induló ár, ennél inkább többre lehet számítani, a mesés mintákkal pedig már inkább a 15.000 forint körüli kategóriánál lehet találkozni. Ez azért is fontos, mert a floridai iskolarendszer alapján a gyerek cuccai bent maradnak az iskolában, nem kell mindent cipelniük naponta, tehát a táska is kevésbé használódik és nem is kell, hogy annyira strapabíró legyen.

Az iskolában egyenruhát viselnek a gyerekek, 5 váltás ruha kb. 15.000 forintból kijön, amivel a gyermek iskolai ruházata meg is van oldva. Ez összehasonlíthatatlan az itthoni helyzettel, de aki gyereket nevel, azért meg tudja erősíteni, hogy ennél csak több lehet.

Számológépet forintra átváltva az USA-ban 420-4230 forint között kaphatunk, hasonlót a magyarországi multinál 800 és 7800 forint között találtunk. Az olcsóbb laptopok 60.000 forintnál kezdődnek, itthon nagyjából 100.000 forint a hasonló kategóriájú gépek ára. Tablet 14.00 forinttól kapható Amerikában, itthon 25.000 forint alatt nem igazán kapni értékelhetőt. Fontos továbbá, hogy a digitális oktatáshoz (melyet konkrétan tanulóprogramokkal, számítógépes applikációkkal valósítanak meg) a tanulóknak a laptopokat az iskola díjmentesen biztosítja.

Az iskolakezdést továbbá az állam úgy támogatja, hogy 3 napon keresztül teljesen elengedi a tanszerek adóját, tehát minden olyan termékét, ami az iskolakezdéshez kell, beleértve az elektronikai termékekét is.

Itthon még a világbajnok, 27%-os Áfa csökkentése sem merül fel. Vagyis hát felmerül, mert az ellenzék szorgalmazza, ám a kormány lesöpri az efféle javaslatokat az asztalról. Pedig ez kellene ahhoz, hogy a magyar családoknak is könnyebb legyen az iskolakezdés. Persze, a kormány szerint így is könnyű, hiszen a minap közölték, hogy míg a baloldal semmit nem támogat, Gyurcsány pedig „sorozatos megszorításokkal sújtotta a gyermekeseket”, ők ingyenes tankönyvet biztosítanak.