Már annyira fél a Fidesz a szabad választástól, hogy az ellenzék jelöltjét elindulni se engedik

Aljakszandr Rihoravics Lukasenka is fejet hajthat a magyar kormánypárt pitiáner, ámde annál autokratább eszköze előtt, amit a tiszaújvárosi időközi választásra vetettek be.

Az történt most épp 2020 Magyarországán, hogy a Nemzeti Választási Bizottság szerint a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mert a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Lefordítva humán nyelvre ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP-s többségű testület nem engedi, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elinduljon az október 11-i időközi országgyűlési választáson.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. Határozatában a bizottság elismerte, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint amennyiben a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. 

A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak, és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként. A Fidesz azonban jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be.

„Július 7-i keltezéssel július 9-én kaptam meg azt a végzést, hogy én vagyok a Jobbik elnöke, csak valahogy ez még nem emelkedett jogerőre, pedig semmilyen fellebbezésről nem tudunk. Mégiscsak nonszensz, hogy 7 hónap alatt nem sikerült átvezetni a január 25-ei Kongresszus eredményét a birosag.hu oldalra - mondta Jakab Péter az Alfahírnek az abszurd esettel kapcsolatban.

A Jobbik elnöke tegnap délutáni Facebook-bejegyzésében azt is közölte: nem adják fel, a Kúriához fordulnak.

Úgy tűnik, ma már azért is komoly küzdelmet kell folytatni, hogy az ellenzék egyáltalán elindulhasson egy választáson. Eközben ráadásul a hatalomféltés által ingerelt fake news-gyár futószalagján Bíró Lászlót és Jakab Pétert lejárató hazugságok gördülnek le folyamatosan. A tényközlő jellegétől teljesen megszabaduló Magyar Nemzet pl. azt írta a hét elején, hogy Jakab Péter Jobbik-elnök „Rolex márkájú karórát kaphatott ajándékba 40. születésnapjára. Ebből egyébként csak az igaz hogy órát kapott. Ennek az árát a Jobbik-frakvció tagjai dobták össze, fejenként 3 ezer forintot adtak bele.

Fura, de amúgy Szijjártó Péter luxusjachtozása nem érintette ilyen érzékenyen a fideszes sajtót. Az pedig már szinte tény, hogy nem a 2018-as választás előtt volt Magyarország történelmének legocsmányabb kampánya. Az majd most jön.