Csökkent a baloldali összefogás esélye

Csökkent a baloldali összefogás esélye
Botka László (balra) és Molnár Gyula, az MSZP elnöke
Fotó: MTI/ Soós Lajos

„Győztes csapatba lép, aki hozzánk csatlakozik” - jelentette ki Botka László, ám az LMP a magabiztos vállalás ellenére sem akar közösködni az MSZP-vel. Az Együtt számára Botka nem elfogadható miniszterelnök-jelölt. Az MSZP-nek viszont a DK csak Gyurcsány nélkül kellene. Egyre kevesebb az esély, hogy 2018-ra létrehozzák a baloldali erők Orbán-ellenes szövetségét.

Mind távolabb kerül az MSZP - legalábbis Botka Lászlóval - attól, hogy 2018-ra összehozzon egy Orbán-ellenes összefogást a baloldal pártjainak bevonásával. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje szerdán találkozott az MSZP kérésére az LMP vezetőivel. Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei azt közölték az egyeztetésen, hogy pártjuk önállóan indul a jövő évi választásokon, és mind a 106 egyéni körzetben állít majd jelöltet. Az ökopárt ugyanakkor szakpolitikai javaslatok mentén továbbra is nyitott marad a tárgyalásokra a szocialistákkal és más pártokkal is.

Gyurcsány nem kell

Botka László a hétvégi beszédében a politikai életből való távozásra szólította fel Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort is. A Demokratikus Koalíció 98 százalékos többséggel ugyanezen a hétvégén a pártelnöki poszton tartotta Gyurcsány Ferencet. Így nehezen kivitelezhetőnek tűnik egy MSZP-DK közös jelöltlista állítása - Gyurcsány mellőzésével. 

Botka előzetesen három feltételhez kötötte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségét: közös listaállításhoz, az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a pártkötődés, hanem a szavazatszerző képesség számítson, szülessen megállapodás az új baloldali politikáról.   

 

Szigetvári elképzelhetetlennek tartja

Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa már hetekkel ezelőtt állást foglalt: nem tudja elképzelni, hogy Botka László legyen az Együtt miniszterelnök-jelöltje.

Szabó Tímea szerint megint bukta lesz

A Párbeszéd Magyarországért politikusai a múlt héten fogalmaztak meg éles bírálatot a baloldali előválasztásokat csak a szavak szintjén támogató MSZP-vel és a DK-val szemben. Botka ráadásul egy korábbi lapinterjújában elutasította a kis baloldali párt által szorgalmazott előválasztást. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a múlt héten az ATV-ben arról beszélt, hogy nem lehet tudni, Botka László kinek a nevében szólal meg, amikor felkeresi az ellenzéki pártokat. Szabó megjegyezte, ők letették az előválasztásra vonatkozó javaslatukat, hogy a lehető legjobb jelöltek képviseljék a baloldali pártokat az egyéni körzetekben. Úgy látja, ezzel lehetne megszólítani azt az egymillió embert, akiknek a támogatása szükséges lenne a kormányváltáshoz. Szabó Tímea hozzátette, ha a nagy pártok megismétlik, amit négy éve – azaz, hogy majd ők megmondják, mi legyen -, akkor megismétlődhet 2014: az óriási nagy bukta. 

A Párbeszéd társelnöke azt hangsúlyozta, félre kell tenni a pártérdekeket, ha ez nem történik meg, akkor egymással versengő listák lesznek, és ahogy fogalmazott: a baloldali szavazók sem mennek el szavazni.