Ha van 6 milliárdod, megveheted a jachtot, amin Szijjártó Péter nyaralt

Még mindig megvásárolható a máltai bejegyzésű Lady Mrd, amin Szijjártó Pétert kapták lencsevégre a múlt héten. És amin Orbán Viktor kedvenc milliárdosa, Mészáros Lőrinc és Homolya Róbert MÁV-elnök is utazott már. A Földközi-tengert járó, 3 szintes privát luxusjachtot februárban kezdték árulni, de ezek szerint még nem kelt el.

Az Átlátszó március végén írt róla, hogy 6 milliárd forintért árulják a Lady MRD luxusjachtot, amin Mészárosék is járták az Adriát. Az ár azóta se változott: 16,9 millió euró.

2015-ben a Benetti olaszországi gyárában építették a Benetti Crystal 140 típusú jachtot, amelynek hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett "napozó" részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Az Átlátszó korábbi cikke szerint a hajót 2017-ben 20,9 millió euróért (kb. 6,8 milliárd forint) hirdették. Az eladás után az eredetileg Lady M néven, kajmán-szigeteki zászlóval közlekedő jachtot 2018. január végén Máltán vették nyilvántartásba Lady Mrd néven. Kategóriája "pleasure craft", ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

A lap annak idején fényképpel és videóval bizonyította, hogy 2018-ban Mészáros Lőrinc és a felesége, illetve Mészáros egyik legfontosabb üzlettársa, Szíjj László utazott rajta. Szíjj társaságában ott volt Homolya Róbert MÁV-elnök, és egy kormánymegbízott is.

Azóta kiderült, Szijj nem véletlenül pihent a luxusjárműn. A NER-elit köreiben népszerű jacht valódi tulajdonosát egy máltai offshore cég rejtette – eddig, mert nemrégiben egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét nyilvánosságra hozták. Az adatbázisból kiderül, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László, az építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyerő tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.

Ha valakinek megtetszett volna a "kis csónak", az alábbi hirdetés szerint még mindig megvásárolhatja. Ha éppen van 6 milliárd forintja.

Kedden egyébként Szijjártó Péter elmondta, hogy nagyon zokon vette, hogy őt a nyaralásán zaklatták, és a sajtó megírta a kis kiruccanását. A külügyminiszter közölte: mindenkinek kuss a neve, az, hogy ő hol, s miként vakációzik, az az ő magánügye. Mindezzel pedig csak az az egy probléma van, hogy nem az. Mert a szóban forgó nyaralása a korrupció szótári alakját képezi, ami nagyon nem magánügy.