Vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatását követeli a Jobbik Szijjártó Péterrel szemben

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke Szijjártó Péter korrupciós botrányának ügyében az Országgyűlés Mentelmi Bizottságához fordult.

A politikus levélben fordult Dr. Hargitai Jánoshoz, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnökéhez, amelyben arra kéri, hogy a bizottság Szijjártó Péterrel szemben folytasson le vagyonnyilatkozat-tételi eljárást.

A jobbikos képviselő sajtóközleményében emlékeztet: A közelmúlt legnagyobb fideszes korrupciós botrányának főszereplőjét még augusztus közepén fotózták le Szíjj László, a közbeszerzéseket sorra elnyerő Duna Aszfalt tulajdonosának Lady MRD nevű hajóján.

Mint írja, a nyilvános adatbázisok alapján a hasonló jachtok bérleti díja, amilyenen a miniszter és családja nyaralt, napi tízmillió forint körül van, Szijjártó Péter azonban valószínűleg nem fizetett érte: a luxusjacht kategóriája „pleasure craft”, ami a máltai szabályozás alapján azt jelenti, hogy nem bérbeadható, azt kizárólag csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják, s ha fizetnie is kellett volna, bevallott jövedelméből egyébként sem tudta volna kigazdálkodni egy ilyen luxusnyaralás árát. Ezek mellett a körülmények mellett az ügyre egyetlen értelmes magyarázat van: Szijjártó Péter ezt a sokmilliós utat ajándékba kapta - teszi hozzá Stummer János.

Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény az ilyesmivel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. Utóbbi összeg viszont jóval kevesebb, mint a szóban forgó, valószínűleg ajándékként elfogadott nyaralás ára volt.

A miniszter a mai napig nem adott semmilyen magyarázatot arról, hogy miből fizette az utazást, amelyet a fent részletezett okok miatt nem tudott volna magának megengedni, illetve, hogy fogadott-e el ajándékot ezzel kapcsolatban - fogalmaz Stummer János.

Hozzáteszi, hogy Dr. Hargitai János nyilván tisztában van azzal, hogy egy ilyen esetben az általa elnökölt bizottságnak ez joga és kötelessége is egyben lefolytatni az ilyenkor szükséges vizsgálatot.

Mint ismert, az Átlátszó írta meg múlt kedden, hogy Szijjártó Péter egy hatmilliárd forint értékű luxusjachton utazott, amely Szíjj László tulajdonába tartozik. Vagyis pont egy hete szólnak arról a hírek, hogy a magyar külügyminiszter a kormány egyik kedvenc nagyvállalkozójának (oligarchájának) szolid játékszerén töltötte a horvátországi nyaralását.

Kedden először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy hol vakációzott. Bár a megszólalt erős kifejezés, a "szánalmasan magyarázkodott" vagy az "arcátlan kijelentéseket tolt az adófizetők képébe" helytállóbb.

Szijjártó Péter elmondta, hogy nagyon zokon vette, hogy őt a nyaralásán zaklatták, és a sajtó megírta a kis kiruccanását. A külügyminiszter közölte: mindenkinek kuss a neve, az, hogy ő hol, s miként vakációzik, az az ő magánügye. Mindezzel pedig csak az az egy probléma van, hogy nem az. Mert a szóban forgó nyaralása a korrupció szótári alakját képezi, ami nagyon nem magánügy.