A Fidesz felszólalt Lukasenka diktatúrája ellen - 2006-ban

Azóta nagyot fordult a világ. Azóta Orbán Viktor rájöhetett, hogy diktátornak lenni és diktátorok mellett kiállni sokkal jövedelmezőbb.

„A fehéroroszországi jogsértések miatt tüntető ellenzéki fiatalok mellett tartottak szolidaritási demonstrációt a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei hétfőn este Budapesten a fehérorosz nagykövetség előtt a Fidelitas rendezvényén, a szolidaritást négypárti egyetértés jellemezte"

- idézte fel a 444 az MTI tudósítását egy 2006. március 27-ei rendezvényről. 

A tüntetés első felszólalója pedig nem más volt, mint Szijjártó Péter, aki a Fidelitas elnöke és a Fidesz szóvivője volt ekkor.

„Ma Európában is vannak olyan helyek, ahol diktátorok két lábbal tapossák az emberi szabadságjogokat” 

– mondta a demonstráción és hozzátette:

„A magyar fiatalok nevében felszólítjuk a fehérorosz vezetést, hogy mihamarabb vessen véget a jogsértéseknek.”

Nos, a jogsértéseknek 14 évvel később se lett vége, Szijjártó Péter és pártjának diktatúrák elleni harcának viszont annál hamarabb. Olyannyira, hogy Orbán Viktor június elején pattant ki Fehéroroszországa, hogy büszkén kijelentse, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment barátkozni. Sőt, "a magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta" Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyaláson.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - mondta, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

Az igazán "aztarohadt" érzés pedig annál a résznél foghatta el az itthoni hallgatóságot, ahol Orbán azt jelentette ki, hogy

a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös. "Elvileg minden jó".

A jelenleg is zajló tüntetések mellett hetek óta nem álltak ki, nem szólaltak fel Lukasenka ellen.

A fideszes szélkakas politika ugyanakkor egyáltalán nem váratlan, az Orszországhoz fűződő viszony is hasonlóan alakult. 2008 augusztusban fegyveres konfliktus alakult ki Oroszország és Grúzia között, Orbán szerint pedig ez nem volt más, mint "a nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése". Persze ma már ilyet nem merne kimondani, de 11 éve ellenzékben sikerült.

"Olyasmi történt, amely a hidegháború vége óta nem fordult elő. A nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt" nyilatkozta Orbán Viktor az Infórádiónak 2008. augusztus 14-én.

A grúziai incidens miatt pedig a Fidesz 2008 augusztusában az orosz nagykövetség előtt tüntetett, így:

Nagyot fordult a világ azóta. Legalábbis a Fidesz részéről. Oroszország és Fehoroszország sokat nem változott.