A Kúria sem engedi elindulni az ellenzék jelöltjét a borsodi időközi választáson

A Kúria péntek kora délután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, miszerint Bíró László, az ellenzék által támogatott jelölt nem indulhat el a Jobbik lógója alatt, így nem indulhat el összellenzékiként az október 11-i Borsod 6-os időközi országgyűlési választáson.

Korábban már írtunk róla, hogy Aljakszandr Rihoravics Lukasenka is fejet hajthat a magyar kormánypárt pitiáner, ámde annál autokratább eszköze előtt, amit a tiszaújvárosi időközi választásra vetettek be.

A Nemzeti Választási Bizottság a Fidesznek köszönhetően kitalálta, hogy a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mert a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Lefordítva humán nyelvre ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP-s többségű testület nem engedi, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elinduljon az október 11-i időközi országgyűlési választáson. A Jobbik a Kúriához fordult jogorvoslatért, ezt utasították most el.

Úgy tűnik, ma már azért is komoly küzdelmet kell folytatni, hogy az ellenzék egyáltalán elindulhasson egy választáson.

A fideszes Nemzeti Választási Bizottság után ma a fideszes Kúria is meghajolt Orbán akarata előtt. Példátlan módon a Fideszt kiszolgáló szervek nem engedik, hogy a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki frakcióval rendelkező parlamenti párt, elinduljon a választáson október 11-én, vagyis megtiltják, hogy hivatalosan támogassuk az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót. A legesélyesebb jelölt indulásának adminisztratív eszközökkel történő megakadályozása és ellehetetlenítése a hibrid rezsimek sajátja - írja sajtóközleményében a Jobbik.

A párt emlékeztet: október 11-én a tét nem kevesebb, mint a kétharmad lebontása, az ellenzék győzelme pedig várhatóan 1-2 százalékon fog múlni. A Fidesz ezért arra játszik, hogy jogi eszközökkel megbontsa az ellenzék egységét, ennek részeként pedig azt a pártot akarja kilőni az ellenzéki összefogásból, amely párt 2018-ban 31 százalékot ért el Bíró Lászlóval az élen, ez pedig a Jobbik.

Ez a választás már az indulásnál sem tiszta, hiszen már a startvonalon csalással indulnak, ugyanis félnek az ellenzéki összefogástól. Félni félhetnek, megakadályozni azonban nem tudják az ellenzéki együttműködést - áll a közleményben.

A Jobbik leszögezte: nevét a Fidesz letilthatja a szavazólapról, megtilthatják, hogy hivatalosan elinduljanak a választáson – bár ez jogállamban példátlan –, de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai kampányoljanak és segítsék győzelemre az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót.

"A kétharmad lebontásából nem engedünk. Az ellenzék minden fideszes megosztási kísérlet, minden fideszes aljaskodás ellenére egységes és stabil. Október 11-én az ellenzék győzni fog, és Bíró Lászlóval közösen lebontjuk a kétharmadot" - írják.