Kiderült, hogy a diáknak mégsem kuss a neve, ahogy azt a Fidesz parancsolta

Augusztus elején a Párt által kitartott illetékes elvtárs üzent: "Ide tanulni jártok, nem követelőzni. A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok, figyeltek." Nem hallgattak.

Közel egy hónapja a Pesti Srácok kormánypártok által felkent kádere magát hatalmi pozícióba képzelve kijelentette: egy egyetemistának nincs döntési joga. Ül, hallgat, kussol. És kajálja, amit elé tesznek. Bár 1956-ban a műegyetem diákjai írták a forradalom politikai programját, de a rendre Rákosi Mátyás örökén lépdelő Habony-növendékek ezt simán zárójelbe helyezik, ha Orbán Viktor ánusza köré kell spirálba rendeződni. Mondjuk nem is nagyon kell rendeződni, mert alapjáraton ott vannak.

Szóval, az iskolakezdésre azért mégiscsak kiderült: a diáknak rohadtul nem kuss a neve. Hiába szeretné a saját értelmiségi bázisát lenullázó, másokétól pedig rettegő hatalom.

„Ki is írták a transzparenseikre: „Free SZFE”. Miféle szabadságról hadováltok, ifjak? Zavart érzek az erőben. Ez egy egyetem, nem pedig Woodstock vagy Ozora, ahol napokig hentereghettek a fűben, szétcsúszva. Ide tanulni jártok, nem követelőzni. A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok, figyeltek" - írta bátran a kislányok bugyija alá fényképező fideszes zugfirkász, "Pesti Srác" Pilhál Tamás.

Nos, a tegnapi napon az SZFE diákjai megmutatták, hogy míg a Fidesz-média kitartottjai és a kormány kétbitesre programozott csicskái könnyen lemondanak a szabad véleménynyilvánítás jogáról, és a véleményük százból százszor pont megegyezik Orbán Viktor gyépés propgandájával, addig az SZFE több tucatnyi hallgatója nyomatékosította kedd délután, hogy nagyon nem akarnak visszarepülni a fingszagú '80-as évekbe, ahol a Kásler Miklós típusú illetékes elvtárs mondja meg, miről szabad tanulni és miről nem.

Az épület elé kilépő diákokat ráaádsul hangos taps fogadta, az újságírók mellett sok szimpatizáns is megjelent az egyetemnél, sőt egész nap folyamatosan érkeztek a támogatók különféle felajánlásokkal. Vagyis, nem csupán egy tucat "höbörgő" gondolja úgy, hogy a diáknak nem annyira kuss a neve, ha egy egyetem autonómiájáról van szó.

Vajon mit gondolnának a valódi pesti srácok arról, hogy 30 évvel a rendszerváltás után "Pesti Srácok" név alatt kussoltatnák el a diákokat, miközben a szabad oktatásért kell tüntetni?

(NoÁr tegnap este egy új klippel állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai mellett.)