Az Európai Bizottság illegálisnak minősítette a magyar határzárat

A NER-elit kinyaralta magát az adriai luxusjachtokon, úgyhogy jött a "satu", az értelmetlen határzár. A folyamatosan megállítandó Brüsszel azonban azt mondja, hogy ez így nagyon nem oké.

Az, hogy az EU összes többi tagállamából senki sem utazhat Magyarországra mától a határzár miatt, csak kivételes esetekben, míg a cseh, lengyel és szlovák turisták bizonyos megkötésekkel bejöhetnek szeptemberben, diszkriminatív és ezért illegális, ezt pedig azonnal vissza kell vonni – üzenték kedden Brüsszelből.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosa levelet is ír a magyar kormánynak, hogy a fentiekre felhívja a figyelmet, hiszen az intézkedések sértik az emberek szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet integritását és különbséget tesznek az egyes tagállamok állampolgárai között.

Bár álltólag a vírust külföldről hurcolják be, Orbán azért még hétfőn is a szlovéniai Bledbe látogatott. Sőt, egy héttel ezelőtt adriai nyaralásáról közölt képet egy horvát lap. Szijjártó Péter szintén az Adrián jachtozott egy jót, és új szótári alakot adott a hazai korrupciónak. De ez még nem minden. Az augusztus 20-át követő hosszú hétvégén a NER kedvenc magánrepülője folyamatosan ingázott Budapest és több adriai, valamint Földközi-tengeri célpont között. Az egy osztrák cég kezelésében lévő, 17 milliárd forint értékű gép néha egy nap alatt több fordulót is tett a horvát, francia, spanyol és ciprusi célpontok között - írta meg a 24.hu.

A magángép, amit Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is igénybe vett egy-egy üzleti vagy futballturista út erejéig, Szijjártó Péternek az Átlátszó által megörökített vakációja miatt került be ismét a hírekbe. A gép ugyanis épp augusztus 12-én járt a horvátországi Splitben, nagyjából akkor, amikor a feltételezések szerint a külügyminiszter megérkezhetett a Lady Mrd nevű luxusjachtra, amelyen aztán napokat tölthetett az Adrián a családjával. (Bár arra, hogy Szijjártó igénybe vette a repülőt, nincs bizonyíték.)

És akkor még nem esett szó az indokolatlan határzár kivételeiről. A csehek, lengyelek, szlovákok vajon nem hordják be a vírust? Azt a vírust, ami már ráadásul régóta itt is van. Aligha járványügyi okai vannak a protekciónak. A határok lezárására pedig még senki nem talált értelmes magyarázatot.