Most épp a fiatalokra tolnák a járványügyi felelősséget Orbánék

Eddig a "behurcoló külföldiek" voltak a hibásak, a következő bűnbak a "fiatalság".

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós bullshitgenerátorában arra kérte a fiatalokat, "tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt".

A fideszes politikusok közben elkezdtek a témában készült grafikákkal is nyomulni:

A tavaszi járványhullám alatt a betegek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, őszi hullám alatt viszont 26 év - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, az új gócok is elsősorban olyan helyeken alakulnak ki, amelyeket főként fiatalok látogatnak: gólyatáborokban, szórakozóhelyeken vagy esküvőkön. És persze ő is felhívta a figyelmet a "szabályok betartására".

Már csak az lenne a kérdés, hogy milyen szabályokat kellene a fiataloknak betartani? Azt, hogy a boltban és a tömegközlekedési eszközökön hordjanak maszkot? Csak, mert ezt mindenkinek be kell tartani, attól függetlenül, hogy 23 vagy 83 éves. Ellenben a szórakozóhelyeken, ahol állítólag annyira terjed a vírus, semmilyen kormány által előírt szabályt nem kell betartani az 500 fős korlátozást leszámítva. Vagyis, milyen jogon és alapon tolja külön szabályozás nélkül a felelősséget a miniszterelnök a fiatalokra?

Május elején, mikor a járvány tetőzött, kevesebb aktív fertőzöttről tudhattunk, mint jelen pillanatban. Májusban számos korlátozó intézkedés nehezítette az életünket, miközben Orbánék a járvány leple és rendkívüli jogrend címszó alatt számos gusztustalan törvényt vittek keresztül a parlamenten. Most, hogy a napi esetszámok 3-400 felett vannak (jóval több, mint április-májusban), mit tesz a kormány? Lezárja a határokat. Akkor készen vagyunk? Ja, nem, még kell egy felelős a vírus terjedéséért. Meg is van: a külföldiek után jöhetnek a bulizó fiatalok.

Természetesen a magyar kormány eközben példátlan módon, Európában a legkiválóbb módon védekezik, "állig felfegyverkezve". Ők mindent jól csinálnak.