A Fidesz szerint Budapestnek kellene adnia 50 milliárdot a gazdasági szereplők támogatására

Miközben a kormány magasról és telibe **** arra, hogy a járvány alatt a munkából kiesettek bérét valahogy pótolni kellene.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója azt indítványozza, hogy a főváros a meglévő pénzéből különítsen el 50 milliárd forintot a koronavírus-járvány által leginkább sújtott budapesti gazdasági szereplők megsegítésére - közölte Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szerinte Budapestnek erre simán van pénze. Hozzátette azt is, hogy a koronavírus-járvány által leginkább érintett szektorok a fővárosban még nehezebb helyzetben vannak, ráadásul ezek a gazdasági szereplők - például szállodák, vendéglátó- és kiskereskedelmi egységek, buszos társaságok, idegenvezetők, taxisok - komoly adófizetői voltak a városnak. Most viszont "bajban vannak, segítségre szorulnak".

Ühüm. Szóval, bajban vannak. És vajon mit tett a kormány állami szinten azokért, akik bajban vannak? Nem csak Budapesten, országszerte.

Lássuk csak! 

Júliusban pl. 1 millió dollárt adtak jeruzsálemi iskoláknak.

Amikor "Magyarország komoly kihívásokkal nézett szembe", a magyar kormány akkor is nyújtott segítő kezet, május elején 

50 millió dolláros magyar-kirgiz befektetési alapot hoztak létre. Majd adtak nekik lélegeztetőgépeket is a keleti nyitás jegyében.

Áprilisban pedig épp Mongóliában teremtett munkahelyeket a magyar kormány 18 milliárd forintért. Ja, és ne felejtsük el azt sem, hogy a jazidi nők társadalmi reintegrációját is volt miből finanszírozni.

Mi volt közben itthon? 376 300 regisztrált álláskereső a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében, akik közül 176 ezren semmilyen pénzbeli segítséget nem kaptak a kormánytól.

De azért nagyon szívhez szóló tőlük, hogy most Budapesttel kifizettetnék azt, amit nekik kellene.

Egyébként pl. Szlovéniában a mikrovállalkozások a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kaptak az államtól, ami után nem kellett járulékot fizetniük és átmenetileg mentesültek a havi jövedelemadó-előleg fizetése alól is.

Csehországban fizetett az állam a gyerekével otthonmaradó szülőknek. Továbbá az államtól megkapták bérük 80 százalékát azok a dolgozók, akiknek a munkahelye ideiglenesen bezárt a koronavírus miatt hozott rendeletek nyomán. Ebbe a körbe tartoznak a vendéglátóhelyek és a nem létfontosságú termékeket áruló boltok dolgozói is.

Romániában (!) a járvány kezdetén a kényszer-szabadságoltak bruttó bére 75 százalékának átvállalásáról döntött a kormány. Emellett a 12 évnél fiatalabb gyereket, vagy 18 évnél fiatalabb fogyatékos gyereket nevelő szülők is fizetett szabadságra jogosultak a kihirdetett szükségállapot végéig.

Orbán Viktor a hatalmának bebetonozása közben talál elfelejtette, milyen „szárnyaló gazdaságpolitikát” folytatott, vagy ez is csak egy jól felfújt propagandalufi volt? Esetleg jobban kell a lóvé az oligarcháknak? A miniszterelnök kedvenc strómanjának szállodáit pl. szobánként 77 millióért újítják fel...