Meglepetés: Polt Péter szerint Szijjártó Péter jachtozása nem bűncselekmény

Még akkor se, ha az a korrupció szótári alakját testesíti meg.

„A Központi Nyomozó Főügyészség a kérdésével érintett tárgyban egy magánszemély által tett feljelentést elutasított, mivel a rendelkezésre álló adatokból kitűnt, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény” - írja Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére.

Vadai két dologra volt kíváncsi: Szijjártó fizetett-e bérleti díjat az állami közbeszerzésekben is érdekelt Szíjjnak a jacht használatáért, valamint hogy sértett-e törvényt a külügyminiszter.

Meglepetés: Polt Péter szerint nem.

Polt Pétert a jelek szerint egyáltalán nem érdekli, hogy Szjjártó Péter jachtozása valójában bárhonnan nézve korrupció.

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter fizetett az útért. Szijjártó Péter havi 3.308.600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2.199.824 forintot vihet haza. A G7 cikke szerint a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, amilyennek a fedélzetén lefényképezte Szijjártó Péter külügyminisztert az Átlátszó fotósa. Ha külügyminiszterünk olyan profi is a spórolásban, mitn ahogy azt az ÁSZ elnk kérte a lakosságtól, akkor sem tudná kifizetni ezt a combos összeget. Persze, mikor 6 évvel ezelőtt több mint 160 millió forintért vette meg a 400 négyzetméteres luxusvilláját Dunakeszin, akkor is azt mondta, hogy a szülei segítettek neki. Kérdés, hogy ki az, aki ezt még bekajálja?

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter nem fizetett a jachtozásért. Ez a valószínűbb, hiszen a 2018. január végén Máltán nyilvántartásba vett Lady Mrd kategóriája "pleasure craft", ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. Azaz, Szijjártó Péter annak a milliárdosnak a "vendége" kellett, hogy legyen, aki rendszerint közbeszerzéseken diadalmaskodik, azaz, az adófizetők pénzén gazdagodik. Ahogy Stummer János emlékeztetett, az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény az ilyesmivel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja

Mindez azonban Nerisztánban nem számít. Polt Péter ugyanis bármikor zárójelbe helyez bármilyen törvényt, ha fideszes érintettről van szó.