Erős és büszke: a magyar tanárok 30 százalékkal a diplomás átlagbér alatt keresnek

Erre jutott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, a most megjelent, „Education at a Glance 2020” című anyaga alapján.

A legnagyobb lemaradás az óvodákban és a bölcsődékben van, ahol a diplomás átlagbérnek csak a 61%-át vihetik haza a dolgozók. Az általános iskolában és a középiskolák alsó évfolyamain tanító tanárok bére 66 százaléka az átlag diplomás bérnek, a középiskola felső évfolyamain 70

– mutat rá a Portfolio. 

Hazánkban a pedagógus szakmán belül is jelentős különbségek vannak, míg máshol 78-80% a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb tanári bérek között, Magyarországon 148-165%. 

A legmagasabb fizetési kategóriát egyébként nagyjából nyugdíjazás előtt érhetik el a pedagógusok, ezért sehol máshol nem kell annyit dolgozniuk, mint erős és büszke hazánkban. 

Érdekes, alkalmatlan Kásler szerint a kormány figyelmet fordít a pedagógusbérek folyamatos emelésére. Mondjuk az lehet, hogy figyelnek, csak nem igazán tesznek semmit azért, hogy a pedagógusok bére a nyomorúságos szintről elmozduljon. Pedig volt rá tíz évük.