Szijjártó Péter: Nem vagyok korrupt, a jachtozás meg továbbra is magánügy

Szijjártó Péter újabb arcátlan kijelentéseket tolt az adófizetők képébe, miután a múlt héten Polt Péter is jóváhagyta a nyilvánvaló korrupciót.

„Nem tudok újat mondani, a családdal és a barátokkal töltött szabadidőt továbbra is a magánéletem részének tekintem”

- kezdte válaszát a külügyminiszter az RTL Klub jachtozást firtató kérdésére hétfőn a Liam Fox brit volt védelmi és kereskedelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. 

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere továbbá kijelentette:

És soha, soha, amióta itt dolgozom, olyan döntést nem hoztam, amely korrupt szándékokkal lett volna kikövezve. (...) És ez igaz általánosságban is, és erre a konkrét esetre is.

Mindezzel pedig csak az a probléma, hogy:

1. Bárhonnan is nézzük a kis kiruccanását, az mindenhogy korrupcióra utal.

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter fizetett az útért. Szijjártó Péter havi 3.308.600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2.199.824 forintot vihet haza. A G7 cikke szerint a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, amilyennek a fedélzetén lefényképezte Szijjártó Péter külügyminisztert az Átlátszó fotósa. Ha külügyminiszterünk olyan profi is a spórolásban, mint ahogy azt az ÁSZ elnök kérte a lakosságtól, akkor sem tudná kifizetni ezt a combos összeget. Persze, mikor 6 évvel ezelőtt több mint 160 millió forintért vette meg a 400 négyzetméteres luxusvilláját Dunakeszin, akkor is azt mondta, hogy a szülei segítettek neki. Kérdés, hogy ki az, aki ezt még bekajálja?

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter nem fizetett a jachtozásért. Ez a valószínűbb, hiszen a 2018. január végén Máltán nyilvántartásba vett Lady Mrd kategóriája "pleasure craft", ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. Azaz, Szijjártó Péter annak a milliárdosnak a "vendége" kellett, hogy legyen, aki rendszerint közbeszerzéseken diadalmaskodik, azaz, az adófizetők pénzén gazdagodik. Ahogy Stummer János emlékeztetett, az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény az ilyesmivel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja

2. A magyar embereket igenis érdekli, hogy hogyan és miért kerül az ő pénzükkel közbeszerzéseken kitömött oligarcha luxusjárműjére egy magyar kormánytag.

Mint ahogy az is érdekelte őket annak idején, hogy hogyan és miért röpköd a magyar miniszterelnök Garancsi István luxusrepülőjével focimeccsekre. Akkor Orbán azt mondta: mindenkinek kuss a neve, ő 30 éve is így utazott, most is így utazik, és ezután is így fog. Szijjártó Péter hasonló logika mentén közölte: mindenkinek kuss a neve, az, hogy ő hol, s miként nyaral, az az ő magánügye. Mindezzel pedig csak az az egy gond van, hogy nem az. Mert a fenti esetek konkrétan a korrupció szótári alakját képezik, ami rohadtul nem magánügy. Bármit is mondjon a sajtónak Szijjártó Péter.