Gyöngyösi Márton: Addig nem lehet hiteles az EU Belarusz ügyében, amíg elnézi, hogy Orbán Viktor Magyarországon önkényuralmat épít

Orbán Viktor választásokat manipulál, ellehetetleníti az ellenzéket, elfojtja a sajtószabadságot és korrupt önkényuralmat épít - erről beszélt a Jobbik EP-képviselője kedden az Európai Parlament ülésén.

Az emberek nem kérnek az önkényuralomból Belaruszban, de Magyarországon sem! – Nagyon helyes, hogy az Európai Unió fellépést sürget a saját népére támadó belarusz diktátor ellen. De ha az EU határain kívül nem tűrjük a despotákat, ne tűrjük meg őket egymás között sem! Addig nem lehet hiteles az EU Belarusz ügyében, amíg elnézi, hogy Orbán Viktor Magyarországon választásokat manipulál, ellehetetleníti az ellenzéket, elfojtja a sajtószabadságot és korrupt önkényuralmat épít

- mondta Gyöngyösi Márton kedden az Európai Parlementben.

Mint ismert, Fehéroroszországban még mindig tartanak a rezsim elleni tüntetések, vasárnap pl. legalább százezer tüntető indult meg Minszkből, a főváros belvárosából Aljakszandr Lukasenka külvárosi rezidenciája felé. A rohamrendőrök százával állították elő az aktivistákat, és több beszámoló szerint figyelmeztető lövéseket is leadtak. Az államfő diktatórikus fellépését az egész EU elítéli, Orbán Viktort leszámitva.

Tudjuk is, hogy miért: 

Június elején pattant ki Fehéroroszországa, hogy büszkén kijelentse, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment barátkozni.

Sőt, "a magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta" Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyaláson.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - mondta, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

Az igazán "aztarohadt" érzés pedig annál a résznél foghatta el az itthoni hallgatóságot, ahol Orbán azt jelentette ki, hogy

a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös. "Elvileg minden jó".