Az antiszemitizmussal nyomuló Orbán köszöntötte a magyarországi zsidóságot

A zsidó újév alkalmából. Levélben. Megható.

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot; a hazai zsidó szervezetek vezetőinek írt levélen keresztül kívánt kevesebb nehézségben és több örömben bővelkedő esztendőt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtök délután.

A kormányfő levelét Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének és Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének kézbesítették.

Orbán Viktor köszöntőjében úgy fogalmazott: az új év kezdete mindig a reményt jelképezi, és ebben a mostani, a föld minden lakója számára embert próbáló időszakban mindennél nagyobb szükség van arra, hogy vallási és kulturális hagyományaink erős gyökérzetébe kapaszkodva, fölfelé emelt tekintettel nézzünk a következő esztendő elébe.

"Ros Hásáná alkalmából ezúton kívánok minden zsidó honfitársamnak egy kevesebb nehézségben és több örömben bővelkedő, édes új esztendőt!" - zárta levelét Orbán Viktor.

A Gergely-naptár szerint szeptember 19-én - a gyakorlatban már szeptember 18-án napszálltakor - köszönt be a zsidó újév.

Orbán Viktortól amúgy ez azért kedves gesztus, mert a Political Capital és a Heinrich-Böll Alapítvány 2017-es konferenciáján elhangzott legfrissebb kutatások is nyilvánvalóvá tették, hogy a szélsőjobboldali, náci szavazók egyértelműen a Fidesz táborát "erősítik". Nem véletlenül, hiszen pl. a Soros-plakátok - melyeket Köves Slomó ugyan nem, a MAZSIHISZ viszont antiszemitának és gyűlöletkeltésre alkalmasnak talált – megtették hatásukat. Korábban már arról is írtunk, hogy egyre gyakoribb és jellemzőbb, hogy a fideszes, Orbán-párti Facebook-csoportokban jelentős mennyiségű antiszemita, illetve náci bejegyzéshozzászólás olvasható.

Aztán emlékezhetünk arra is, hogy a többször nyíltan zsidózó, Zyklon-B gázzal viccelődő Varga B. Tamás osztja az észt a kormánymédiában.

Vele kapcsolatban írtuk: amikor a Fidesz álságos, gyűlöletkeltésen alapuló politikája a finisbe fordult, az antiszemitizmus hullámait is igyekeztek meglovagolni a kampányaik során. A „libsiző”, „sorosbérencező” „nemzeti”, „keresztény” vonalba pedig tökéletesen illett egy magát, és a „kamuelveit” Júdáspénzért bármikor áruba bocsátó Varga B. Tamás. Tökéletesen illett a fideszes Facebook-oldalakon egyre gyakrabban előforduló zsidózás, cigányozás, népirtás és Hitler-imádat irányvonalba, az orosz hátterű importált, új „radikalizmusba”, az álhírterjesztő fideszes náci portálok forgatagába.

Persze, Orbán Viktor ezt nyilvánvalóan elítéli. Ja, nem.