Ha a maszk viselése kötelező, akkor az ingyenessé tétel lenne a legfontosabb lépés

Márciusban ellentétes információk láttak napvilágot arról, hasznos-e a maszkviselés, vagy sem, de ha konszenzus lett volna arról, hogy hasznos, akkor sem tudtuk volna hordani, ugyanis hiánycikk volt. Éppen ezért az áprilisban meghozott rendelet a maszk mellett sálak, kendők viselését is megengedte. Immár könnyű bármilyen maszkhoz hozzájutni, már akinek van rá pénze.

Szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik – közölte honlapján a MÁV-Start egy szeptember 18-án megjelent kormányrendeletre hivatkozva. A rendelet minden, a hatodik életévét betöltött utasra vonatkozik. A MÁV és a Volánbusz minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot. Hozzátették azt is, hogy most már nem elegendő sál vagy kendő használata, helyette orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kell kötelezően hordani az utazás során.

A zárt és/vagy zsúfolt terekben (boltok, piacok, taxik, tömegközlekedés, mozik, színházak, cirkuszok, hivatalos társasházi közgyűlések, stb) szintén szankcionálható, ha valaki nem visel maszkot, vagy nem helyesen viseli azt. A helyes viselet az, ha nemcsak a szánkat, de az orrunkat is takarja. Áll vagy orr alatt viselve nem megfelelő, aki így hordja, az is büntethető, akár 15 ezer forint bírságra is lehet számítani, a BKK járatain pedig 8 ezer forint helyszíni bírság szabható ki. A cél nem a büntetés lenne, hanem a maszkviselési hajlandóság növelése.

A maszkok pedig most már tényleg bárhol kaphatók: a gyógyszertárak mellett élelmiszerüzletekben, kisebb boltokban, drogériákban, de több bevásárlóközpont bejáratánál maszkautomatákat is állítottak fel, ahol már 300 forinttól kaphatóak az egyszerű sebészi maszkok és a KN95-ös “kacsacsőrök”. Emellett sokan stílusuk kiemelésére, megmutatására is használják és úgy tekintenek rá, mint bármely más ruhadarabra, színben és fazonban is a nekik megfelelőt keresik. Bármilyen maszk mellett is döntünk azonban, fontos, hogy megfelelően tisztítsuk, cseréljük azt. Egyre több bolyhos, kopott, koszos maszkot látni - vannak, akik április óta ugyanazt az egyszer használatos maszkot viselik, tisztítás nélkül. A textilmaszkokat mosni, a papír alapúakat vasalni javasolt, illetve megfelelően cseréni is, természetesen.

Azok, akik a maszkviselés ellen vannak, gyakran azzal érvelnek, hogy a maszk szövetei között simán átfér a vírus, meg hogy a gatya sem állítja meg a bélgázt. Ezek az érvelések azonban nem helytállóak: a vírus sohasem önmagában “utazik”, hanem kis nyálcseppeken, amit viszont egy teljesen átlagos maszk is képes felfogni, tehát ha helyesen viseljük, képes megállítani a cseppfertőzést. Ilyetén módon sokkal inkább ahhoz hasonlítható, mint amikor a hasmenést fogja fel a gatya, ha már feltétlenül ehhez a képhez ragaszkodunk.

Ez most szükséges ahhoz, hogy csökkentsük az aktív esetek számát. És ehhez az is szükséges lenne, hogy a kormány biztosítsa a magyar állampolgárok számára a maszkokat. Ha annak viselése kötelező, akkor az ingyenessé tétel lenne a legfontosabb lépés, hiszen sokan azt a napi több száz forintot se engedhetik meg maguknak ilyen kiadásokra. Egyelőre csak reménykedhetünk benne, hogy a kormányzati felelőtlenség miatt nem halnak meg olyan ártatlan emberek, akiket az ingyenesen biztosított maszkok megvédtek volna a fertőzéstől.