5 jel, hogy a kormány nem tudja kezelni a járványt

Mára teljesen egyértelművé vált, hogy a kormánynak tavasszal nem szuper válságkezelési terve, hanem egyszerűen csak szerencséje volt. A "magyar csodának" vége, minden egyes nap 1000 körül van a kimutatott új fertőzöttek száma, és mivel nagyon kevés tesztet végeznek, ennél sokkal több is lehet.

1. Már tesztelni sem kell

A háziorvos a tünetek alapján, akár telefonon diagnosztizálhat. Hogy a Covid végre ott legyen kezelve ahová való, azaz a politikai tér helyett az orvosi rendelőkben, el kell jutnunk odáig, ahol most még nem tartunk, hogy legyenek ellene bizonyítottan jó hatásfokkal rendelkező gyógyszerek. Addig viszont fontos lenne, hogy teszteljék az embereket - méghozzá ingyenesen. A hasonló lakosságszámú Izraelben pl. a magyarországi összes 668 ezer teszthez képest 3 millión felül jár a tesztelések száma.

2. Teljesen szétesett a fertőzötteket nyomon követő rendszer

Ha nem lenne Facebook, a kormány valószínűleg simán eltitkolná, hogy a fertőzötteket ellenőrizni, regisztrálni már régen nem tudja. De a közösségi médiában látjuk, hogy több olyan eset van, ahol például szeptember 20-án kapták kézhez a határozatot, miszerint a gyermek szeptember 6-19. között nem mehet közösségbe. Vagy éppen a gyógyulást követően kapták kézhez a piros karanténos papírt. Vagy otthon kellett volna azt kinyomtatni, ami nyomtató híján nem egyszerű menet. Szerencsére sokan felelősségteljesebbek, mint a kormány és saját magukat teszik karanténba.

3. Nem működik a kontaktkutatás

Az előző pontban említettek folytatásaként elmondható, hogy a fertőzöttekkel szoros kontaktban lévő emberek nem minden esetben kerülnek kivizsgálásra, adott esetben a családtagok is mehetnek, amerre látnak, nem foglalkozik velük senki. Informátorunk elmondta, hogy a kormányablakból a tisztiorvosi szolgálatba átvezényeltek embereket, sok esetben heti 6 nap, 12 órákat dolgoznak, a túlórákat pedig csak jövőre fizetik ki, de még így sem tudják a megfelelő létszámot és szervezettséget biztosítani.

4. A tesztelő mentősök leterheltek

Sokszor reggel 6-tól akár este 10-ig is talpon vannak, ezt is a Facebookról tudjuk, mert egyébként a kormány nem fordul feléjük még egy köszönömmel sem. Azt is tudjuk, hogy akár egy címre két külön körben mennek ki, ha egy háztartásban élő két személyt két külön orvos teszteltet. Nincs egy központi elosztórendszer, akik ezt egyenesbe hoznák.

5. Nincs elég szakember

Orbán szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szükséges szakszemélyzet nem áll megfelelő létszámban rendelkezésre, de ő nem volt hajlandó szembesülni a valósággal, terelte a témát. A miniszterelnök a kórház ügyeletes orvosával beszélt, aki elmondta, ugyan van elég lélegeztetőgép, technikus azonban nincs hozzájuk. Vagyis pont olyan, mintha lélegeztetőgép sem lenne elég. Erről beszélt egy korábbi előadásán Hegyi Péter professzor is, aki szerint „Ma Magyarországon teljesen mindegy, hogy mennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésre, nagyjából 3000 intenzíves ágy fölött kalkulálni teljesen irreális a betegellátásban”.
A kormánynak a szakmai érvelés helyett azonban továbbra is a propaganda számít, ez pedig hamar emberéletekbe kerülhet.