Válságkezelés: Létrejön az 50 millió dolláros magyar-kirgiz befektetési alap

A magyar adófizetők a kirgiz gazdaság szempontjából fontos projektek finanszírozásában vesznek részt. Mert Szijjártó Péterék szerint ez jó.

Nem sokkal azután, hogy Mongóliában 18 milliárd forintért teremtett munkahelyeket a magyar kormány, most végre megjelent a Magyar Közlönyben a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alap létrehozása is.

A hivatalos értesítő szerint a magyar kormány a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alapot a költségvetési fejlesztési forrásból hozza létre azzal a céllal, hogy a kirgiz gazdaság szempontjából fontos projektek finanszírozásában vegyen részt hitelnyújtással, tőkeági finanszírozással vagy egyéb pénzügyi instrumentum biztosításával.

Szijjártó Péter májusban - igen, akkor mikor a legdurvább károkat szenvedte a magyar gazdaság - beszélt arról, hogy Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját, mert az elmúlt időben bebizonyosodott, hogy ennek igenis van értelme.

Magyarország korábban is komoly erőfeszítéseket tett a közép-európai és közép-ázsiai együttműködés előmozdítása érdekében, mert ez egyfajta alapja lehet az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió jövőbeli együttműködésének - jelentette ki.

Akkor elárulta továbbá, hogy Kirgizisztánnal aláírnak egy stratégiai partnerségi megállapodást, Magyarország lesz az első uniós tagállam, amely ilyen megállapodást köt az ázsiai országgal.

És most tádám: ez kész. Miközben itthon a regisztrált munkanélküliek száma több mint 360 ezer. Ja, és Kirgizisztánnak amúgy adtunk lélegeztetőgépeket is.

Az 50 millió dollárból biztosan sok kirgiz munkahelyet fog megmenteni a magyar kormány a magyarok adóforintjaiból.