A szerdai adatok szerint 27-en haltak meg a járványban, de Kásler Miklós a karácsonyi vásárokon gondolkodik

Egy, az RTL Híradó birtokába jutott dokumentum szerint Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter úgy véli, a közelgő járványcsúcs ellenére meg lehet tartani az október 23-i és november elsejei megemlékezéseket, és a karácsonyi vásárokat is.

November elejére már 40 ezer aktív koronavírus fertőzött is lehet - ez szerepel az RTL Híradó birtokába jutott kormányzati dokumentumban. Az egészségügyért felelős államtitkárság ebben azt is írja, távolságtartással, maszkviseléssel, rendszeres kézmosással ennek ellenére meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat illetve a közelgő ünnepeket. A Vörösmarty téri vásár szervezői közben úgy döntöttek, az ő rendezvényük elmarad idén a járvány miatt.

Kásler Miklós az iskolákról is ilyen könnyedséggel beszél, de Orbán Viktor is rendre azt igyekszik bizonygatni, hogy minden rendben. Erről Kéri László beszélt lapunknak bővebben:

Nagyságrenddel nagyobb veszélyeket látok, mint amikor tavasszal az ország elfogadta a kényszerintézkedéseket, most pedig úgy látom, mintha hallgatólagosan is áttértünk volna a svéd modell kelet-európai trehánysággal megízesített változatára: hadd hulljon a férgese. Lehet, hogy egy hónap múlva nagyon meg fogjuk bánni e könnyelmű ősz lazításait. Tavasszal sem a kormányzat bölcsesség mentette meg az országot a nagyobb katasztrófától, hanem a többség reális veszélyérzetéhez kapcsolt, önként vállalt óvatosság és közfegyelem - fogalmazott a politológus.

Frissítés:

Az EMMI kiadott egy sajtóközleményt, miszerint nem igaz, amit az RTL Klub Híradója állít:

"Az RTL Klub egyik híradós anyagában elhangzottakra hivatkozva számos médiumban valótlan állítás jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát és annak vezetőjét illetően. A RTL Híradó kedd esti adásában, a karácsonyi vásárokról szóló riportban valótlanul állították, hogy az EMMI vezetője, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter szerint a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére is meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat. Ezzel szemben a valóság az, hogy az EMMI minisztere nem mondta és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága sem írta le egyetlen dokumentumban sem, hogy a karácsonyi vásárokat meg lehet tartani. Erről nem is az EMMI minisztere hivatott dönteni. Az Operatív Törzs minden lehetőség számbavételének szándékával a közelmúltban feladatul szabta a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében. Ezt a feladatot az NNK el is végezte, készített egy eljárásrendet. A karácsonyi vásárokkal kapcsolatosan azonban – számos körülmény, többek között az NNK ajánlásainak figyelembevételével – majd az Operatív Törzs fog döntést hozni" - írják.