A választásokon jól jönnek a Fidesznek a cigányok, de hová tűnt az „integráló” Farkas Flórián?

A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy olcsón megvehető szavazólapnak tekinti a cigányságot. A NER legmocskosabb működési mechanizmusa fedte fel magát megint a borsodi időközi választáson, mikor a szervezett szállítássá és krumpliosztássá silányult a választójog. Ha egy karakterrel kellene leírni, hogy mit jelent a Fidesz számára a cigányság helyzete, az valószínűleg Farkas Flórián lenne. De hol van most ő? Hol van a kormánypárti „felzárkóztatás”, a romákkal való "törődés"? Nagyon úgy tűnik, hogy kizárólag a választások előtt/alatt a krumpliszsákokban.

Korábban már írtunk róla, hogy nehéz úgy a cigányságnak integrálódni, felzárkózni, ha azok a felelős vezetők, akiket kéretlenül az ügyük élére állítanak, többet ártanak, mint használnak. Farkas Flóriánról könyvet lehetne kiadni, csak kár, hogy annak nem „Ezt tettem a cigányságért” lenne a címe, hanem sokkal inkább az „Így ártottam a cigányságnak” mondat lenne helyes. Az ő munkássága tulajdonképpen a szótári alakja annak, hogy mire kell a kormánypártoknak a cigányság.

A nyár közepén már láthattuk, hogy hogyan szervez a Fidesz kamutüntetést vidéki romák felhasználásával. Múlt hét vasárnap láthattuk azt is (megint), hogy a cigányság eszközként való felhasználása ma Magyarországon minden választás alappillére, a krumplikirály aljas, évtizedes módszere, minek köszönhetően demokratikus szavazásról szó nem lehet.

A kormánypártok kedvezményes krumplivására lehetne akár szívmelengető is, ha nem a választási kampányban történne, és nem látnánk, hogyan válnak évtizedek óta köddé a cigányság felzárkóztatására szánt pénzek.

Leírni is röhejes: a magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. A Híd a munka világába nevű programban 1,6 milliárd forint tűnt el, miközben körülötte sorjáztak a botrányok. Az első akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy egy gellérthegyi villa megvásárlásra költötték a rászoruló romák megsegítésére kapott támogatás 15-20 százalékát. Farkas Flórián ebbe a villába költöztette be a szövetkezet irodáját.

A roma önkormányzat herdálta a pénzt, és szinte semmit sem valósított meg abból, amit ígért. Ezt még az akkoriban Balog Zoltán által irányított Emmiben is felismerték. Lezárták a programot, és kötelezték az Országos Roma Önkormányzatot, hogy fizesse vissza a teljes támogatási összeget. Csak aztán mégsem kellett visszafizetni. Az ORÖ 1,3 milliárd forint támogatást kapott, és csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszaadni.

Farkas Flórián pedig azóta is vidáman ül a magyar Országgyűlésben. Igaz - bár a fizetését felveszi - 6, azaz hat éve nem szólalt fel a parlamentben. Vélhetően pont ennyi cigánysággal kapcsolatos ügy éri el az ingerküszöbét. Pont nulla.

2020 áprilisában Polt Péter szinte büszkén közölte, hogy a Híd a munka világába ügyében „már” öt személy gyanúsítotti kihallgatására került sor. Már. 5 év alatt. A legfőbb ügyész hozzátette, a vádemelés kérdésében még nem lehet megalapozott álláspontot kialakítani.

De ez mindegy is, a lényeg, hogy Balog Zoltán Farkas Flóriánról kijelentette: „botránymentes és tisztakezű vezető".

A Fidesz is azt hangoztatja a borsodi időközi választás óta, hogy valójában az ellenzék osztott krumplit „Hajrá, Zsófi!” szalagokkal és persze nem bírják feldolgozni a vereséget. És ez pont annyira hihető, mint hogy Farkas Flórián botránymentes, tisztakezű vezető. Viszont, amíg Magyarország választópolgárainak egy jelentős része olyan nyomorban, modern rabszolgaságban él, hogy szavazatuk néhány kiló krumpliért megvásárolható, addig jottányit sem számít a politikai hitelesség.