Az újabban Hadházy ellenzékszapulásával nyomuló Azonnalin még mindig kormányzati hirdetések futnak

Korábban már írtunk róla, hogy érdekes tartalomra bukkanhat a nem orbánista propagandára szomjazó hírfogyasztó, amikor feltéved az állítólag ellenzéki, Ungár Péter-féle Azonnali.hu-ra. A cikkek fölött/közben ugyanis akaratlanul is az arcába ugranak a kormányzati hirdetések. A portál az impresszumban ugyan tájékoztatást ad arról, hogy ezeket egy saleshouse kezeli, és ők nem tudják befolyásolni, valahogy mégis szinte csak állami reklámok jelennek meg az oldalon.

Mindez annak kapcsán jutott ismét eszünkbe, hogy az ellenzéket vasárnap este szapulni kezdő Hadházy Ákos valahogy pont az Azonnalinak adott interjút már kedd reggel, de a rögzítés időpontja inkább hétfő lehetett. Állami hirdetésekkel tarkítva:

Mindezt még Hadházy Ákos is megjegyezte, amire szintén az impresszum volt a válasz:

„Megnéztem a kormány hirdetési kiadásait, és többek között önök is kapnak állami hirdetéseket. Nagyon kevés független médium van, ami kap kormányzati hirdetéseket, önök az egyik. (Mint az impresszumunkban is jelezzük, a hirdetéseinket a magyar médiában megszokott módon egy saleshouse kezeli, a szerkesztőségnek ezek tartalmába beleszólása nincs – a szerk.)

Most akkor független, vagy a kormány kezében van az Azonnali?  

Akkor úgy mondom, hogy önök részben függetlenek. Önöknél az ellenzéki vélemények is megjelenhetnek, azonban – mint sokan mások is – sajnos anyagilag függnek a kormánytól, ami nagyon nagy baj."

A hirdetések tartalmára már mi is rákérdeztünk korábban az Azonnalinál, mi még ilyen reakciót sem kaptunk. Pedig az már júniusban volt, mikor az Azonnalin a cikkek fölött akaratlanul is az arcába ugrott az olvasónak a Schmidt Mária által vezetett, közpénzzel súlyosan kitömött Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapitvány (KKETTKK) kisfilmje, ami a trianoni békeszerződés 100. évfordulójával kapcsolatban készült. 

A kormány egyébként még a járvány előtt 10 339 288 000 forintot osztott szét itthoni és határon túli szervezetek között a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára rendezett a Nemzeti Összetartozás Évére. Ebből a legnagyobb összeget, 2,9 milliárd forintot a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kapta. Ja, és a járvány alatt benyújtott egyik Semjén Zsolt-féle salátatörvénynek a tartalma az is, hogy ez a közalapítvány két ingatlant is kap ingyen az államtól: a 1122 Budapest, Határőr út 35. szám alatt található helyi védelem alatt álló, valamint a 1125 Budapest Istenhegyi út 92. szám alatti ingatlant. A vagyonjuttatást a „közalapítvány kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítésével” indokolják.

Az egykori Soros-ösztöndíjas Schmidt Mária amúgy nem véletlenül az ország egyik leggazdagabb vállalkozója, a KKETTKK 2018-ban ötmilliárdunkat költötte el fideszes „történelmi emlékekre”, ekkor az ő juttatása is a duplájára hízott.

Az Azonnali.hu szerint azonban nem szabad rajtuk számonkérni a NER-közeli kapcsolatokat, bár a lap tulajdonosai Ungár Péter, Schmidt Mária fia, és Gerényi Gábor, az Indexet beszántó, nertársiasságot sűrűn tanúsító lapmenedzser, a portálon pedig továbbra is állami hirdetések futnak.

Miután mindezen információ birtokában voltak olyanok, akik a portál függetlenségét kétségbe vonták, le is hoztak egy magyarázkodó cikket arról, hogy márpedig ők akkor is függetlenek. A meggyőzésre talán nem a legalkalmasabb eszköz, hogy még ebben a cikkben is kormányzati hirdetések futottak. Egészen pontosan:

A nemzeti konzultáció kitöltésére buzdított a "független" Azonnali.

De ugyanazon a helyen, ahol korábban a Schmidt Mária filmje pörgött, ez ment:

Na, de ki más lenne a leghitelesebb személy a „színtelen, szagtalan” ellenzék szapulására, mint Schmidt Mária „civil” milliárdos fia? Mindenesetre különös egy saleshouse lehet, ami csak az állami hirdetésekre fókuszál.