Kövér László szerint "a jogállamisági kérdést le kell választani az uniós költségvetés témájáról"

Az Országgyűlés elnöke köztudottan nem kedveli a jogállam fogalmát. Ezt sűrűn bizonyítja a parlamentben.

A jogállamisági kérdést le kell választani az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési kerete és a helyreállítási alap témájáról - jelentette ki Kövér László miután szerdán a nyugat-lengyelországi Wroclawban lengyel hivatali partnerével találkozott.

Megállapította, hogy Lengyelország és Magyarország jelenleg "kitüntetetten célkeresztjében van a politikai és ideológiai hadjáratnak", amelyet Brüsszelből és az EU egyes nyugati tagállamából folytatnak "annak érdekében, hogy érdekeinket alárendejék mások érdekeinek".

Ezeket a törekvéseket a házelnök szerint "jogállamisági eljárásokba próbálják csomagolni". 

Annak kapcsán, hogy az EU-ban zaljó tárgyalások során felmerült az uniós források felhasználásának a jogállamisági elvekhez kötése, a házelnök kijelentette: "immáron a sokadik akciót indítják el" Magyarországgal és Lengyelországgal országgal szemben, "attól sem visszariadva, hogy az Európai Tanács által elfogadott, az EU-költségvetési tervéről szóló kompromisszumos megállapodást módosítsák".
    
Kövér szerint fontos lenne, hogy a lengyel és a magyar parlament leszögezze: nem hajlandó "egy olyan játékban szerepet játszani, amely lényegében országaink megzsarolására irányul". Amennyiben az EU-ban nem sikerül a jogállamisági kérdést leválasztani a pénzügyi kérdésekről, "úgy tekintjük, mintha a miniszterelnököknek semmiben sem sikerült volna megállapodniuk egymás között" a költségvetési tárgyalások során.

Érdekes meglátás ez akkor, mikor Magyarországon a "jogállamiság" olyan állapotban van, hogy egy demokratikus választást sem lehet megtartani, mert az krumpliosztáson és szavazók hurcolásával dől el. És ahol a legszegényebbek felzárkóztatására szánt uniós pénzek is úgy tűnnek el, mintha Houdini játszana velük.