A show-nak folytatódnia kell - A Queen újra az eladási listák élén

Freddie Mercury 1991-es halálával úgy tűnt, a Queen sikerszériájának is vége, hiszen Freddie, a legenda, pótolhatatlan. Valóban az, de az is biztos, hogy a bandához 2012-ben csatlakozott Adam Lambertnél jobbat nem találhattak volna az énekesi posztra.

A Queen együttes 1971-ben alakult (bár a tagok akkor már évek óta zenélgettek közösen), rengeteg slágerük volt, sikert sikerre halmoztak. Az egyik első nyugati banda voltak, akik a Vasfüggöny túloldalára jöttek zenélni, 1986-ban hihetetlen koncertet adtak az egykori Népstadionban. Ekkor volt az az elhíresült jelenet, amikor Freddie a hajón ülve, a Parlament előtt elhaladva megkérdezte, vajon eladó-e és hány hálószoba van. Most őszintén, nem jártunk volna jobban vele? Még akkor is, vagy éppen akkor igazán, ha a macskái örökölték volna meg. 

Freddie 1991-ben hunyt el AIDS-ben, abban az évben kiadták az Innuendo című albumot, majd 1995-ben kijött a Made in Heaven album. Mercury az utolsó hónapokban már nagyon beteg volt, jártányi ereje alig volt, de énekelni szinte az utolsó pillanatig tudott, így nagyon sok ötletet, dalkezdeményt, korábban írt dalt és a tagok szólóprojektjeinek egyes dalait felénekelte, melyet az énekes halála után ezen az albumon jelentettek meg. Ez volt az együttes mindezidáig utolsó lemeze, mely az eladási listák élén szerepelt. 

Egészen mostanáig. A Live Around The World című album ugyanis az október 2-ai megjelenése után pár nappal a brit lemezeladási lista élére ugrott és a többi országban is igen szép eredményeket ér el. Ezen az albumon az együttes turnéin élőben rögzített formában hallhatjuk a legnagyobb slágereket, mint a Don’t Stop Me Now, a Radio GaGa, a We Will Rock You és természetesen a Bohemian Rhapsody. 

És miért tökéletes Adam Lambert, a Queen énekeseként? Nos, először is, mert nem hasonlít Freddie-re - nem egy utánérzés, hanem a saját jogán jó. Nem akar pont olyan lenni, hiszen az lehetetlen. Ugyanakkor extravagáns és magabiztos a színpadon. A hangja pedig minőségében nem marad el Freddie varázslatos hangjától - elképesztő magasságokra képes és nagyon tiszta - állítólag 48 millió dollárra van biztosítva. Ugyanakkor Adam rendkívüli tisztelettel és alázattal áll a feladathoz. A 2014-es londoni újévi koncerten volt egy megindító jelenet, ahol bejátszották videón ahogyan Freddie énekli az egyik részt, Adam pedig arra az időre csendben levonul a színpadról és csak a következő dalra tér vissza - ugyanolyan természetességgel, mint ahogyan levonult. 

Az eredeti négyesből ketten, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos vesznek részt a turnékon, John Deacon basszusgitáros 1997-ben teljesen visszavonult, ő úgy gondolja, hogy Freddie nélkül nincs értelme tovább csinálni. A Queen iránti töretlen rajongás azonban rácáfol erre, hiszen nemcsak a ma már lassan nagyszülői korba érő egykori rajongók, de az egészen fiatalok között is hihetetlenül népszerű a zenekar a mai napig is. Ezen persze sokat dobott a 2018-as, Bohém Rapszódia című film, ami a főszereplő Rami Maleknak Oscar-díjat hozott, abszolút megérdemelten, hiszen elképesztő volt az az átlényegülés, ahogyan Freddie figuráját alakította. 

Azt valószínűleg kijelenthetjük, hogy a Queen az egyik legnagyobb hatású zenekar a zenetörténelemben és valószínűleg nem sok olyan ember létezik, aki legalább valamelyik dalukat ne kedvelné. Így aztán a Live Around The World albumot is ajánljuk meghallgatásra - még mielőtt Dúró Dóra ezt is ledarálja.