Az olaszliszkai tragédia bármikor megismétlődhet

Pintér Sándor bő 10 éve ígért "két hét alatt rendet", de az ország jelenlegi közbiztonságát tekintve nem érezhetjük úgy, hogy a 2006-os olaszliszkai lincselés ne történhetne meg bármikor. A kormánypártok ugyanakkor lebegtetik a statisztikát, hogy még világviszonylatban is jók vagyunk.

2006. október 15-én, éppen 14 évvel ezelőtt több mint száznegyven ütés, rúgás, taposás érte a tiszavasvári tanár, Szögi Lajos fejét. A megvadult olaszliszkai horda a kislányai előtt verte halálra a köztiszteletben álló pedagógust. A lincselés az elmúlt évtizedek legbestiálisabb cselekedeteként íródott a magyar kriminalisztika történetébe. Szögi Lajos brutális agyonverésének ügyében az ügyészség 8 embert, köztük az elsodort lány anyját és két fiatalkorú férfit vádolt az emberöléssel. 

Azóta a brutális gyilkosság több elkövetője már szabadult, mert "példásan viselkedtek". Tavaly júliusban háborodott fel sacc/kb. a fél ország, hogy 4 évvel korábban, 13 év fegyházbüntetés után elhagyta a börtönt az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, H. Dezső, mert "kiváló magaviseletet tanúsított" a börtönben. Az ügy harmadrendű vádlottja, Sz. András aztán novemberben léphetett ki a fényre 10 év után. Ő volt az, aki kirángatta Szögit a kocsiból, és ő is részt vett a bántalmazásában. Eredetileg 15 évet kapott, de 5 évet elengedtek neki, mert "mintarabként viselkedett, leérettségizett, szakmákat tanult". Ja, amúgy a rossz börtönkörülmények miatt a lincselés egy másik elítéltje, F. György hatmillió forint kártalanítást is kapott, mert pert nyert az állammal szemben.

Gondolhatnánk, hogy ha már az elkövetők nem bűnhődtek a társadalom igazságérzete szerint, a közbiztonság legalább felszálló ágba került a bestiális gyilkosság után. De nem. Csak a Fidesz szerint.

A biztonságot illetően mind az európai országok között, mind világszinten az élmezőnyben van Magyarország; az ország közbiztonsága jelentősen javult - összegezte az MTI-nek nyilatkozva Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület tavaly október eleji ülésén elhangzottakat.

Pintér Sándor ugyanezzel kapcsolatban akkor kijelentette:

Magyarországon a közrend, a közbiztonság szilárd, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes...nincs kritikus körzet, település vagy városrész, nincs no-go zóna Magyarországon. 

A Fidesz prominensei vagy elfelejtették, vagy csak simán nem érdekli őket, hogy az idősek meggyilkolása pár ezer forintért, fagyasztott húsért, apró értékekért a mindennapi rutin része továbbra is. 

Elfelejthették, hogy az is előfordult, hogy még a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárának táskáját is ellopták simán, ami pont a legendás Népszínház utcában lett meg

Emlékezhetünk arra is, hogy egy borsodi társaság halálra vert egy fiatal borászt Badacsonyban. A "konfliktus" azért alakult ki, mert egy BMW sofőrje a behajtani tilos tábla ellenére oda akart állni, ahol egy helyi társaság éppen beszélgetett. A vita eredményeként az autóban ülő két borsodi férfi kiszállt, hogy "rendet tegyen", majd még a földön is rugdosták a zánkai borászt.

Említhetnénk, hogy az egész országot megrázta a 2020-as, május 22-i Deák téri kettős gyilkosság, mely során  két, fiatalokból álló társaság különbözött össze Budapest egyik legforgalmasabb közterén. A nyáron Érden két banda esett egymásnak, (a rendőrség szerint a két társaság botokkal, kövekkel, vascsövekkel, ásókkal, késekkel felfegyverkezett tagjai válogatás nélkül támadtak az útjukba kerülőkre). Az összecsapásnak, ahol lövöldözés is történt, a súlyos sérültek mellett halálos áldozata is lett. 

A két eset között, és azóta is számtalan erőszakos cselekmény történt erős és büszke, a kormány szerint roppant biztonságos hazánkban vidéken és a fővárosban egyaránt. Az elmúlt bő 10 évben pedig megszámlálhatatlan. Pintér Sándor szerint ez a rend. 15 évvel Olaszliszka után.

A cikk első változata 2020. 10.17-én jelent meg.