A Fidesz reagált arra, hogy tömeges felmondásra készülnek az ápolók: Gyurcsány!

Az ápolók egyharmada nem akarja aláírni a Kormány rájuk erőszakolt új jogviszonyát, a Fidesznek viszont van erre is válasza: A baloldal több ezer egészségügyi dolgozót üldözött el az országból.

A megkérdezett szakdolgozók harmada nem kívánja aláírni az új szolgálati jogviszonnyal járó új munkaszerződését – derült ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos felméréséből.

A MESZK kérdőívét 30 042 szakdolgozó töltötte ki, akiknek fele kórházban dolgozik. S mindössze csak hat százalékuk hajlandó aláírni az új munkaszerződéseket.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján erre hívta fel a figyelmet. De értelme nem sok volt, a Fidesz reakcióul kiadott közleménye szerint ugyanis, őket ez egyáltalán nem érdekli:

Teljesen hiteltelen a baloldal az egészségügy és a szakdolgozói béremelés ügyében. Kormányzásuk alatt több ezer egészségügyi dolgozót üldöztek el az országból vagy tettek utcára, a többieket pedig megalázóan alacsony bérért dolgoztatták. A baloldal csak a kamuhírekkel és a védekezésben résztvevő szakemberek támadásával van elfoglalva, sem a veszélyhelyzet alatt, sem most nem akar segíteni az országnak. Gyurcsányék is jól tudják, hogy az ápolók és egészségügyi szakdolgozók béremelési programja jelenleg is zajlik. Azt is jól tudják, hogyha rajtuk múlt volna, akkor ápolói béremelés sem lenne, mert a baloldaliak nem szavazták meg az ezt biztosító forrásokat. 2022-ben egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit a 2019-ben indult béremelési program előtt keresett. Idén januárban 14 százalékkal emelkedett, novemberben pedig újabb 20 százalékkal emelkedik a bérük.

Csak emlékeztetőül: 

Az elmúlt 10 évben orvosok és egészségügyi szakdolgozók ezrei hagyták el az országot a jobb megélhetés, sőt egyáltalán a megélhetés reményében. A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberi adatai szerint Magyarországon 2020 második negyedévében több mint 9000 dolgozó hiányzott az egészségügy-szociális ellátásból. A Magyar Orvosi Kamara adatai szerint az elmúlt évben 300 negyven év alatti orvos szüntette meg aktív kamarai tagságát, ők jellemzően külföldre mentek, vagy már nem orvosként dolgoznak.