Van annak egy különös bája, amikor Szijjártó Péter vádol valakit korrupcióval

Az megvan ugye, hogy a magyar külügyér odaszólt az amerikai elnökjelöltnek, hogy ne tessék már korruptnak lenni?

Abban nincs semmi új, hogy a magyar kormány felkent hazafiai hol Putyin, hol Trump előtt igyekeznek betérdelni. Most a Trump előtti megfelelési kényszer van soron, Szijjártó nemrég Nobel-békedíjat is adott volna az USA elnökének. Most megint nagyot szeretett volna mondani. Csak pont ő az, akinek ebben a szituációban jobb lenne mélyen hallgatni. Mert bár a Polt Péter vezette ügyészségtől nem kell félnie, azért van a világon még olyan igazságszolgáltatás, ahol Szijjártó Péter már minimum a vádlottak padján ülne.

Szóval, szombaton a magyar külügyminiszter videóüzenetet küldött Joe Bidennek, Donald Trump demokrata kihívójának, és felszólította, hogy mielőtt Magyarországgal foglalkozna, válaszolja meg a korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatos kérdéseket. 

 

Biden amúgy Magyarországot az önkényuralmi rendszerek közé sorolta, úgy fogalmazott, hogy:

„Most egy olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben az elnökünk hatszor beszélt Vlagyimir Putyinnal, de egyetlen rossz szava nem volt hozzá. A NATO-t a szétesés veszélye fenyegeti, mert a tagjai nem biztosak benne, hogy számíthatnak ránk. És látjuk mi minden történt Belarusztól kezdve, Lengyelországon át Magyarországig, hogy az önkényuralmi rendszerek tündökölnek újra a világban, a mi elnökünk pedig keblére öleli ezeket a gazembereket. A legjobb barátok lettek Észak-Korea vezetőjével, akivel szerelmesleveleket váltanak.”

Szijjártó Péter az ilyesmire hazai viszonylatban Gyurcsány vagy Soros György nevével reagált volna, de tekintve, hogy a tengerentúlról volt szó, az instant wint ezúttal a korrupció szó emlegetéstől várta. Ő ebben mondjuk szakértő, hiszen nyáron az Adrián tűpontosan mutatta be, hogy egy magas pozíciót betöltő politikus esetében milyen szituációt nevezhetünk korrupciónak.

Emlékeztetőül:

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter fizetett az adriai jacht-útért. Szijjártó Péter havi 3.308.600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2.199.824 forintot vihet haza. A G7 cikke szerint a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, amilyennek a fedélzetén lefényképezte Szijjártót az Átlátszó fotósa. Ha külügyminiszterünk olyan profi is a spórolásban, mint ahogy azt az ÁSZ elnök kérte a lakosságtól, akkor sem tudná kifizetni ezt a combos összeget. Persze, mikor 6 évvel ezelőtt több mint 160 millió forintért vette meg a 400 négyzetméteres luxusvilláját Dunakeszin, akkor is azt mondta, hogy a szülei segítettek neki. Kérdés, hogy ki az, aki ezt még bekajálja?

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter nem fizetett a jachtozásért. Ez a valószínűbb, hiszen a 2018. január végén Máltán nyilvántartásba vett Lady Mrd kategóriája "pleasure craft", ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. Azaz, Szijjártó Péter annak a milliárdosnak a "vendége" kellett, hogy legyen, aki rendszerint közbeszerzéseken diadalmaskodik, azaz, az adófizetők pénzén gazdagodik. Ahogy Stummer János emlékeztetett, az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény az ilyesmivel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja

Magyarországon viszont Polt Péter is jóváhagyta a nyilvánvaló korrupciót.

Erre kéne valahogy Szijjártó Péternek választ adnia, mielőtt Amerikával foglalkozik. De nem fog. Mert az maximum egy beismerő vallomás lehetne.