Kormánpropaganda: Százmilliárdokat hagy a kormány az embereknél a hitelmoratóriummal

Kár, hogy a moratórium után ugyanúgy ki kell fizetni.

Kedden délelőtt fogadta el az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely arról rendelkezik, hogy 2021 nyaráig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot. A lehetőséggel a gyereket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és bizonyos vállalkozások élhetnek majd. Ezt egyébként az ellenzéki pártok is támogatták.

A kormánypropagandának viszont ezzel kapcsolatban is sikerül azt tolni, hogy így "százmilliárdokat hagynak az embereknél". Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára korábban elmondta, hogy a családtagokat is beleszámítva

több mint egymillió embert érint a hosszabbítás, ami 400-450 milliárd forintot hagy a családoknál és a vállalkozásoknál.

Azt viszont egészen könnyen elfelejtették, hogy ki jutatta oda a magyar családokat, hogy egyébként hitelből kénytelenek élni. Pont a magyar kormány az, aki egy évtizede hitelfelvételre ösztönzi és buzdítja a lakosságot.

Még a járvány előtt, 2019. harmadik negyedévének végéig csaknem 700 milliárd forinttal növekedett a háztartások hitelállománya, és szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot. Ekkora adóssága 2014 végén a devizahitelek forintosítása előtt volt a lakosságnak.

Reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon, harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2019-ben - közölte már legalább 68-szor Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Büszkén tért ki arra is az év elején, hogy a 2015 óta elérhető, két éven keresztül havi ötezer forintot jelentő első házasok adókedvezményét eddig 150 ezer pár, a júliusban hatályba lépett babaváró támogatást pedig több mint 67 ezren igényelték.

A legtöbben a maximális 10 milliós összeget kérik - fűzte hozzá. 

Azt már nem tette hozzá, hogy esetleg aki valamilyen oknál fogva nem szeretne házasodni, hiába nevelne akár 4-5 gyereket is, neki nem jár "támogatás". Apropó "támogatás": hitel. Ami ugye Orbán Viktor szerint is kiszolgáltatottsághoz vezet.

"Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz? Mindenki beszél uniós pénzekről, én egy fillért nem látok ebből. Pénzt lehet osztogatni, de előbb vagy utóbb meg kell termelni. De olyan, hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott" - jelentette ki Orbán április elején. "Ez csak hitelből volna lehetséges, de akkor a végén te fogod a hitel árát megfizetni, és az mindig sokkal többe kerül, mintha dolgoztál volna. Ez a szabály, amit az életemben megtanultam" - tette hozzá.

Magyarország Döbrögije úgy mondta ki e szavakat, hogy a családvédelmi akcióterven meg babavárókon keresztül évek óta arra biztatja a komplett magyar lakosságot, hogy vegyen fel hitelt, és minél többet.

Csak a szerkesztőségünk szűk környezetéből tudunk említeni legalább tíz olyan párt, akik kizárólag a babaváró hitel miatt házasodtak sietve, amit aztán önrészként használnak a jóval nagyobb lakáshitelhez. Mert ugye, Magyarország olyan fantasztikus hely lett, hogy a fiatalok lakáshoz önerőből nagyjából 0 százalék eséllyel jutnak. Persze, hívhatjuk ezt a "házasság reneszánszának" és/vagy "támogatásnak" is nyugodtan, csak épp bődületes nagy hazugság.