Baj van: rosszul olthatták be Orbánt, és ennek következményei lehetnek

Erre Novák Hunor hívta fel a figyelmet, az orvos mindezt a miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videó alapján jelentette ki, melyen az látható, ahogyan Orbán vaskos karjába szúrják az influenza elleni védőoltást.

Novák szerint a jelenet több sebből is vérzik, hiszen a miniszterelnök olyan oltást kapott, amit deltaizomba kell szúrni. A felvételeken látható részre ugyanis “csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni”. Az orvos hozzátette, típushiba az, ami a videón látszik, vagyis az, hogy összecsípik a bőrt, ezt elmondása alapján akkor kellene csinálni, ha zsírszövetbe megy az oltás. 

 

Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás).  

- összegezte Novák, majd hozzátette, ezen felül egyéb rossz gyakorlat is látható a felvételen, 

az egyik, hogy a beszúrás után visszaszívják a fecskendőt, ami csak a fájdalmat fokozza, vállizomba adva viszont helytelen és a nemzetközi szakmai irányelvek nem is javasolják. A másik pedig, hogy az izomba adott injekciót jobb gyorsan elvégezni, a terület pofozgatása felesleges...Én is így tanultam, ahogy a videóban látható. Mert »így szoktuk«. De utána olvastam, változtattam, remélem, minél több kolléga fog így tenni a jövőben! 

Novák azonban nem vette figyelembe, hogy nem biztos, hogy az eljárás volt a rossz, könnyen lehet, hogy a videóban látható orvos úgy volt vele, hogy bármit csinál, ha Orbánról van szó, az oltóanyag mindenképpen zsírszövetbe kerül majd. 

Könnyen lehet egyébként, hogy nem mindenkinek kell majd aggódnia azért, hogy jól adják-e be neki az oltást. Dr. Kunetz Zsombor szerint ugyanis az ingyenes vakcina iránt megnőtt az érdeklődés, pláne, hogy még Orbánék is agyon reklámozzák azt. Az orvos úgy véli, majd a háziorvosok magyarázkodhatnak az esetleges hiány miatt.