„Kis ripacs, megélhetési szélhámos” – így jellemzi a mátészalkai szülészet bezárása ellen tüntető ellenzéket a Mi Hazánkos politikus

Teszi Apáti István mindezt azért, mert szerinte „lenyúlták az ötletét”. Az „ötlet” a mátészalkai kórház szülészetének megmentése lenne, amiért csak az ellenzéki összefogás tüntetett, a Mi Hazánk Mozgalom nem.

Október 18-án több információ látott napvilágot, amelyek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) Mátészalkai Kórházában működő Szülészet-Nőgyógyászati Osztály bezárásáról szóltak. Földi István, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési képviselője másnap sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy biztos forrásból tudja, hogy október 21-én jelentik be, hogy bezárják a kórház szülészeti osztályát. Egyúttal Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselőt is felszólította, hogy tegyen lépéseket az osztály megmentése érdekében, aki az értesüléseket nem cáfolta, csupán „ideiglenes intézkedésekről” magyarázott a Facebook-oldalán.

A Jobbik nem akarta a véletlenre bízni a szülészet sorsát, Földi István demonstrációt szervezett a kórház elé október 21-én. A közel száz megjelent között a Jobbik, DK-s és Momentum megyei és országos vezetői is jelen voltak.

Mindeközben Apáti István, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője is akcióba lendült, ami egy sajtótájékoztatóban és pár Facebook-bejegyzésben merült ki. Az ezek alatt található kommentekből viszont kiderült, hogy szerinte „lenyúlták az ötletét”. Mármint azt az ötletét, hogy a szülészetet meg kell menteni. Ellenben ő a tüntetésen nem vesz részt, mert "Gyurcsány Ferenccel nem tüntet". Gyurcsány Ferenc amúgy nem volt jelen a tüntetésen, nagyon sok szülészetért aggódó állampolgár viszont igen, akikkel Apáti István és a Mi Hazánk nem szeretett volna közösséget vállalni.

"Maradjunk a tényeknél: múlt héten vasárnap én hoztam elsőként nyilvánosságra a bezárás veszélyét. A kis ripacs, megélhetési szélhámos utánam loholt. A nyilvánosság előtt való kiteregetés most éppen elég volt" – véli Apáti, aki valószínűleg a jobbikos Földi Istvánra gondolt.

Apáti Istvántól függetlenül a helyiek összefogása egyébként úgy tűnik, sikeres volt, hiszen egyelőre megmenekült a mátészalkai szülészet a bezárástól. A rendszerváltás óta azonban arra talán viszonylag kevés példa akadt, hogy országgyűlési képviselők ilyen "emelkedett" stílusban nyilvánuljanak meg nagy nyilvánosság előtt, csak azért, mert a politikai haszonszerzés nem úgy sült el, ahogy azt eredetileg tervezték.