Közel 40 ezer aktív fertőzöttről tudunk, de a focimeccs még mindig nem veszélyes

Ma este rendezik a Ferencváros és az Újpest rangadóját a labdarúgó NB I-ben, vélhetően telt ház előtt. Járványügyi szempontból ez nem aggályos. Legalábbis a kormány járványügyi "szakértői" szerint.

Ahogy arra a 444 cikke felhívta a figyelmet, az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a héten még arra szólította fel az embereket, hogy ne vegyenek részt tömegrendezvényeken. A 20 ezres futballmeccs azonban nem csak nyáron nem számított tömegrendezvénynek, úgy tűnik, közel 40 ezer aktív fertőzött és tomboló járvány idején sem az.

A 444 a Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy tömegrendezvénynek számít-e szerinte egy meccs, és ha igen, Müller Cecíliához hasonlóan ajánlja-e a részvételt. Gulyás előbb annyivel igyekezett ezt lezárni, hogy a meccs szabadtéri rendezvények számít. A visszakérdezésre, hogy de a szabadtér mellett tömegrendezvény-e, azt mondta a miniszter, hogy ha minden negyedik vagy harmadik széken ülnek, akkor nem tartozik abba a körbe, ami különösen veszélyesnek számítana. Csakhogy a meccsen telt ház lesz, minden széken ül majd ember, mivel nincs ilyen korlátozás előírva.

„Ha Önt a Fradi-meccs érdekli, semmiképpen ne hagyja ki, csak maszkot viseljen” - közölte a miniszter, aki azt is mondta, hogy maximálisan biztonságban érezné magát a lelátón.

Talán Gulyás Gergeléyk is érezték már a kettős mérce súlyát, így péntektől kötelezővé vált a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

A mérkőzés egyébként fél 8-kor kezdődik, tehát bőven véget ér 11 óra előtt. Addig pedig ha minden igaz, nem fertőz a vírus. Szóval, minden rendben.