Négy társadalmi csoport, akikről lemondott a kormány

A kormány döntéseiben rendre két csoportnak igyekszik kedvezni: a nyugdíjasoknak és jómódú családoknak. A családoknak jár az otthonteremtési kedvezmény, a nyugdíjasoknak a nyugdíjemelésnek és kiegészítésnek nevezett alamizsna. Mellettük azonban a kormány számos társadalmi csoportról le is mondott.

1. Nem hagyományos családok

A kormány szerint a család egy férfi és egy nő, illetve az ő utódaik. Pedig a XXI. században a család fogalmát nem lehet így behatárolni, hiszen léteznek mozaikcsaládok, van, ahol két apa vagy két anya van, de olyan is akad szép számmal, ahol csak egy szülő vesz részt a gyermek nevelésében, sőt, van, amikor valaki egyedülálló, gyermektelen és mégis hasznos tagja a társadalomnak. Nagyon sok olyan család van, ami nem illeszthető be a hagyományos, konzervatív családmodell keretei közé, mégis működik. Nekik azonban nem jár ugyanúgy a CSOK. Mindezidáig nem merült fel, hogy az sem, hogy pl. a diákhitelt nemcsak az anyának engednék el 3 gyerek után, hanem az apának is.

2. A legszegényebbek

Az Igazgyöngy Alapítvány és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség állami támogatását megvágták, így a mélyszegénységben élők és a hajléktalanok lehetőségei még a kilátástalanságnál is rosszabbak lettek volna, ha nem siet a segítségükre sok-sok ember. Pedig itt a civilek tulajdonképpen az állam feladatát látják el, tehát az lenne a minimum, hogy ha a munkát nem végzik el, legalább a működéshez szükséges költségeket rendelkezésre bocsátják. Ez lenne a módja annak, hogy a legelesettebbek ne csússzanak le menthetetlenül.

3. Betegek

A kórházak felújítása lassan halad, de tény, hogy vannak szép állapotú kórházak is. Igaz, a többségé még mindig tragikus. Ugyanakkor lassan nem lesz bennük orvos és ápoló. Ha valaki tartósan ápolásra szorul, az ápolási díj emelt összege 100.000 Ft (több ápolásra szoruló gyermek esetén 150.000 Ft), míg a táppénz a munkabér 60%-a. Adókedvezmény a betegségek viszonylag szűk körére jár, sok esetben pedig az embereknek dönteniük kell, hogy a felírt gyógyszert vagy az élelmet veszik-e meg. A Covid csak súlyosbítja az egészségügyi válságot és még az is lehet, hogy végleg be is dönti ezt a szektort. A kormánynak pedig csak az a lényeg, hogy újabb stadionra lesz pénz.

4. Munkanélküliek

A munkanélküliség a Covid miatt sokkal súlyosabb, mint korábban, a rendkívüli helyzetre való tekintettel azonban sem az összege, sem az időtartama nem változott. A lehetséges legmagasabb összeg bruttó 161.000 forint havonta, viszont ha ez lejár, a megalázó és nevetséges 22.800 forint marad. aA XXI. században, Európa közepén.