Joe Biden vezet, és azt ígéri, ha nyer, komoly szankciókra számíthat majd a „népét kínzó” Lukasenka

Már 70 millióan szavaztak az amerikai választásokon. 

A legtöbben Texasban, Kaliforniában, és Floridában voksoltak, a jelek szerint történelmi mértékű lehet a részvétel. Eddig 1908 a csúcs, az akkori rekord dőlhet most meg, ha ugyanis a számításoknak hinni lehet, a 150 milliót is elérheti a szavazatok száma. 

Egyetlen saját népét kínzó vezető sem ismerhető el legitimként (...), ezért továbbra is Szvjatlana Cihanouszkajához, és Fehéroroszország lakosságához csatlakozva szólítom fel a vezetést a hatalom békés átadására, a politikai foglyok szabadon engedésére, és szabad és igazságos választások megtartására, hogy az emberek végre gyakorolhassák a demokratikus jogaikat, amikért már óriási árat fizettek 

 – mondta Biden, akinek Trump feletti győzelme óriási érvágás lenne nemcsak Lukasenka, de egy másik népnyúzó, Orbán Viktor számára is. 

Jó kérdés, hogy milyen szankciók várhatnak Magyarországra Biden győzelme esetén, ugyanis Orbán éppen a napokban közölte, hogy szorítanak Trump győzelméért. De ez lenne a kisebb diplomácia kudarc, a nagyobb, hogy Szijjártó Péter korrupcióval vádolta az amerikai elnökjelöltet.

Biden amúgy Magyarországot az önkényuralmi rendszerek közé sorolta, úgy fogalmazott, hogy:

„Most egy olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben az elnökünk hatszor beszélt Vlagyimir Putyinnal, de egyetlen rossz szava nem volt hozzá. A NATO-t a szétesés veszélye fenyegeti, mert a tagjai nem biztosak benne, hogy számíthatnak ránk. És látjuk mi minden történt Belarusztól kezdve, Lengyelországon át Magyarországig, hogy az önkényuralmi rendszerek tündökölnek újra a világban, a mi elnökünk pedig keblére öleli ezeket a gazembereket. A legjobb barátok lettek Észak-Korea vezetőjével, akivel szerelmesleveleket váltanak.”

Nyitókép: Gage Skidmore / Flickr