Miért ne lehetne megünnepelni a halloweent?

Beöltözni boszorkánynak vagy ördögnek és mosolyt csalni annak az arcára is, aki már hosszú hónapok óta szorong a pandémiától, nem is olyan könnyű dolog. Főleg egy olyan országban nem, ahol a közvélemény még mindig sokszor rosszallóan nézi az egyébként kelta, római és sajátos ír-keresztény gyökerekkel rendelkező halloween megünneplését.

Pedig lehet, hogy sokaknak semmi egyébre nem lenne szüksége, mintsem egy picit pozitívabban hozzáállni egy olyan szokáshoz, amely elsősorban a gyerekekkel való közös készülődésről, várakozásról és kulináris kalandozásról szól, még akkor is, ha nap mint nap a halál jelenlétével szembesülünk és a hétköznapjaink jobbára a félelemről és a védekezésről szólnak. Pedig Mindenszentek előestéjének töklámpásokkal, szörnyfigurákkal, csontvázakkal teli rémületes mesevilága éppen ahhoz segíti hozzá a kisebbeket, hogy megküzdjenek a bennük felgyülemlő félelemmel, hogy egy kicsit kijátszhassák magukból mindazt a szorongást, amit az ijesztő, sötét ismeretlen jelenthet nekik.

Merthogy a halloween is egyfajta beavatás, méghozzá annak elfogadását könnyíti meg, amit elsősorban a művészeten keresztül elképzelt, meg nem tapasztalt élet utáni állapot nagy ismeretlenje jelenthet. Álmok, látomások, víziók és a gyermekkori fantázia természetes túlműködésének szabadon szárnyalásaként is felfogható ez az ünnep, egy olyan este a hidegbetörésekkel is fenyegető, rettegett kontinentális tél előtt, amikor azt mondjuk mi magyarok is, hogy megpróbálunk erősebbek lenni a halálnál.

Halloween nem csak egy üzleti fogás. Persze a fogyasztói társadalomban kétségkívül az is. Otthon papírfigurákat készíteni, jelmezeket varrni, kobold formájú süteményeket sütni azonban sokkal többet jelent a gyerekeknek és a felnőtteknek is mindenféle ajándékvásárlásnál. Ha a járvány miatt nem is vehetünk részt nagyszabású halloween-bulikon és nyilvánvaló, hogy most csak kis családi közösségekben működik az ünneplés, akkor sem érdemes elvenni a gyerekektől ennek az őszi, tréfával, játékkal teli mulatságnak az örömét.

(A cikk első változata 2020. október 31-én jelent meg.)