Ingyenes parkolás: Orbán ismét előkapta a nagyvárosok ellen tervezett kisstílű bosszúhadjáratát

A Fidesz-KDNP az első hullám alatt végig azt tolta, hogy "emberkísérlet" zajlik a közlekedőkkel Budapesten, mert Karácsony Gergelyéknem mérik fel az igényeiket, hogy hogyan lehet az autós, a kerékpáros és a gyalogos forgalom összhangját megteremteni. Az azonban sokkal inkább volt egy humánumra egyáltalán nem tekintettel levő emberkísérlet, hogy az Orbán-kormány egy tollvonással tette ingyenessé a parkolást a fővárosban (is). Most kezdik előről.

A nagyvárosi lakosok számára az ingyenes parkolás azzal vált kapásból egyenlővé, hogy 30-45 perceket keringtek lakóhelyük körül, mint gólyafos a levegőben, mire sikerül a házuk környékén parkolóhelyet találni. (Megtörtént események alapján.)

Az intézkedést Orbán tavasszal arra hivatkozva hozta meg, "hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel a zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját."

A valóság azonban az, hogy a populizmus és kistílű bosszúja sokkal fontosabb volt, mint az emberek életminősége. A Karácsony Gergely ellen indított támadássorozat kiemelt része volt az ingyenes parkolás, hiszen ezáltal komoly bevételtől esik el a Főváros, az elviselhetetlen közlekedési körülményekről nem is beszélve. De ugyanez elmondható a legtöbb magyarországi nagyvárosról is. Tetszettek volna másképp szavazni, ugye?

A parkolás ingyenessé tételét Orbán ezúttal a bullshitvideójában meg sem indokolta, a hivatalos magyarázat a tavaszihoz hasonló lehet, viszont most senkit nem buzdít a kormány otthon maradásra, de még csak arra sem, hogy ne használják a tömegközlekedést. Sőt, bejelentették, hogy sűríteni fogják a járatokat. Az ingyenes parkolás tehát még inkább tűnik értelmetlennek, mint a nyár előtt. Ez ugyanis egészen biztosan nem fogja megállítíni, de még csak lassítani sem a vírus terjedését.

Plusz adalék, hogy a Levegő Munkacsoport májusban arra hívta fel a figyelmet, hogy a légszennyezettség miatt mielőbb meg kellene szüntetni az ingyenes parkolás lehetőségét Budapesten.

A járvány hatására csaknem megduplázódott a városi csomagszállítás, aminél eddig is komoly gond volt, hogy a szállítók az idejük jelentős részét parkolóhelyek keresésével töltötték, és az esetek nagy részében képtelenek voltak szabályosan megállni. Az ingyenes parkolás lehetősége és a kiszállítandó csomagok számának hirtelen megugrása szinte elviselhetetlenné teszi a helyzetet, különösen a járművezetők számára

- fogalmazott akkor Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Persze, a magángéppel repkedő Orbán Viktor ezt magasról és telibe, hiszen a propaganda most is előrébb való számára, mint több millió magyar ember élete. Neki és fideszes oligarcháinak nem kell parkolóhelyért körözni egyetlen belvárosban sem.