"Meglepetés" Orbánisztánban: 35-öt kért, 3 adag influenzaoltást kapott a háziorvos

A négykomponensű vakcináról van szó, amit a héten kaptak meg a háziorvosok, és amit a 3 évnél kisebb gyermekeknek, a várandós nőknek és az egyéb rizikócsoportba tartozó betegeknek lehet adni.

A Telex értesülései szerint akadt olyan orvos, aki megdöbbent, mert 

az igényelt 35 adag helyett mindössze 3 adag vakcinát kapott betegeinek. 

A négykomponensű oltás négyfajta influenzavírus ellen nyújt védelmet, valamint hasított és nem teljes vírust tartalmaz, aminek következtében kisebb eséllyel okoz lázat vagy hőemelkedést. 

Ebben is eltér az 1,3 millió, háromkomponensű magyar vakcinától, no meg abban is, hogy mindössze 100 ezer adag áll rendelkezésre belőle az idei szezonra. 

Az említett háziorvos a lap értesülései szerint 2200 fős praxisban dolgozik, és 35 páciensének kért oltást, köztük várandósoknak, illetve súlyos betegséggel küzdőknek is. Végül 3 darab Vaxigrip Tetra (négykomponensű) vakcinát kapott. De a kormányhivatal népegészségügyi osztálya magyarázatot adott arra, miért történhetett ez, íme: 

az oltóanyag korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, a szétosztás minden háziorvos tekintetében egységesen történt. 

Milyen kár, hogy nem az orvosok, hanem a rászoruló betegek számát kellene figyelembe venni ugye? Ellenkező esetben nem sokat ér az egész, hogy dől el például, hogy a 35 páciens közül, ki lesz az a 3 szerencsés, aki hozzájut az oltáshoz? Sorsolnak? És mi lesz a többiekkel? 

Az egyébként megvan, hogy a kormány már azt is megígérte, hogy majd talán egyszer hozzáférhető lesz a koronavírus elleni vakcina is, ami ingyenes lesz és jut majd mindenkinek belőle, miközben a megnövekedett kereslet miatt a háziorvosi praxisok egyelőre nem tudják kielégíteni, a “sima”  influenza elleni oltásra váró igényeket sem?