Orbánék a szabályok betartását mantrázzák, de a saját szabályaikat továbbra sem tartják be

Orbán Viktor és nertársai már megüzenték párszor: őket nem köti semmilyen szabály, megtehetnek bármit, amihez kedvük szottyan. Szijjártó Péter például bármikor felpattanhat egy oligarcha jachtjára, bármikor helikopterezhet, sőt neki maszkot sem kell hordani. 

Müller Cecília jelentette ki a minap, hogy "itt az idő, hogy mindenki komolyan vegye a járványügyi intézkedéseket". Mintha amúgy a rekordokat döntögető fertőzésszám és halálozás nem a a kormány dilettantizmusa miatt következett volna be, hanem azért, mert a plebs, a pórnép nem tartja be a szabályokat. A helyzet az, hogy pont a kormánytagok azok, akik úgy érzik, hogy nekik nem muszáj betartani a szabályokat.

A héten kiderült, hogy Szijjártó Péter koronavírusos. Ez pedig azért bír hírértékkel, mert miután a külügyminiszter bangkoki tesztje pozitív lett, bekerült a pár tucatnyi ember közé, akik jelenleg is koronavírusosak Thaiföldön. A coronavirus.app adatai szerint az ázsiai országben nem igazán jelentkezett még a második hullám: a március közepi kiugró értékek óta a legmagasabb esetszám 22 volt szeptember végén, az elmúlt héten pedig összesen 45 ember tesztje lett pozitív, ami azt jelenti, hogy naponta 6-7 új beteggel kell csak számolniuk. Ebbe a statisztikába került bele Szijjártó Péter is.

Az MTI azt közölte, hogy Szijjártó Kambodzsából érkezett Thaiföldre. És ami ebben a legszebb, hogy Facebook-posztja szerint ott (is) maszk nélkül találkozott emberekkel. Csak a sajtó munkatársai viseltek maszkot, ő és fogadói nem. Miután kiderült, hogy Szijjártó fertőzött, Kambodzsában legkevesebb 628 olyan embert teszteltek koronavírusra, aki közvetlenül érintkezett vele és delegációjával.

Szeptemberben a 444.hu vette észre, hogy bár a koronavirus.gov.hu weboldal napi jelentésében mindig felhívja a figyelmet a maszkviselés jelentőségére, a külgazdasági- és külügyminiszter itthon nem szereti hordani azt.

Akkor épp Lucian Nicolae Bode román közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelõs miniszter és Bogdan Lucian Aurescu román külügyminiszter társaságába adta át az M4 autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakaszát, valamint a Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhelyet Nagykereki határában, így:

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Orbán Viktoron itthon - második hullám ide vagy oda - jó darabig szinte senki nem láthatott maszkot. Eközben a szokásos Kossuth Rádiós bullshitgenerátorában pont arra kérte a fiatalokat, akikre épp a járványügyi felelősséget tolták, hogy "tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt".

De nem csak a maszkhasználat az, ami másként érvényes a fideszes nagyurakra, mint a földi halandókra. Május végén Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs nerkedvenc focista például a koronavírus-járvány lassítása érdekében zárt kapuk mögött lejátszott Honvéd-MTK kupameccsről posztolhatott, mert ők bemehettek. (És ugyebár a focira eleve más szabályok vonatkoztak, mert azt szeretik a fideszes prominensek.)

A diplomata útlevéllel közlekedő Dzsudzsák Balázst amúgy Orbán is lebuktatta, rá ugyanis nem úgy voltak érvényesek a karanténszabályok, mint egy "átlag" magyarra. De emlékezhetünk, hogy márciusban az erősen koronagyanús B. Nagy László is elhagyta a karantént, és bement a parlamentbe szavazni. Sőt, eszünkbe juthat Gulyás Gergely produkciója is, amikor kijárási korlátozás volt érvényben, és emberek tízezrei vesztették el a munkájukat a vendéglátóhelyek bezárása miatt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bátran beült falatozni a Várkert Bazárnál lévő Felix nevű étteremben a húsvéti hosszú hétvégén. Bár állítólag csak elvitelre rendelt.

Nerisztán az a hely, ahol a hatalmi elit megtehet bármit, egyelőre következmények nélkül. Kérdés, hogy meddig engedjük nekik.