A héten kiderült, hogy a sokszor maszk nélkül közlekedő Szijjártó kis túlzással végigfertőzte Indokínát

Tizenkettedik napja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus-fertőzés miatt karanténba került. Ezalatt kiderült, hogy tőle kapta el a koronavírust egy Bangkokba delegált magyar diplomata, Kambodzsában 12 iskolát vontak szoros megfigyelés alá, a miniszter 900 közeli kontaktját kutatták fel, karanténba vonult a kambodzsai kormányfő, több miniszter és a számos tisztviselő. Bizonyára köszönik a látogatást.

A múlt héten derült ki, hogy Szijjártó Péter koronavírusos. Ez pedig azért bír hírértékkel, mert miután a külügyminiszter bangkoki tesztje pozitív lett, bekerült a pár tucatnyi ember közé, akik jelenleg is koronavírusosak Thaiföldön. A coronavirus.app adatai szerint az ázsiai országben nem igazán jelentkezett még a második hullám: a március közepi kiugró értékek óta a legmagasabb esetszám 22 volt szeptember végén, az elmúlt héten pedig összesen 45 ember tesztje lett pozitív, ami azt jelenti, hogy naponta 6-7 új beteggel kell csak számolniuk. Ebbe a statisztikába került bele Szijjártó Péter is.

Az MTI azt közölte, hogy Szijjártó Kambodzsából érkezett Thaiföldre. És ami ebben a legszebb, hogy Facebook-posztja szerint ott (is) maszk nélkül találkozott emberekkel. Csak a sajtó munkatársai viseltek maszkot, ő és fogadói nem.

Orbán Viktor és nertársai már megüzenték párszor: őket nem köti semmilyen szabály, megtehetnek bármit, amihez kedvük szottyan. Szijjártó Péter például bármikor felpattanhat egy oligarcha jachtjára, bármikor helikopterezhet, sőt neki maszkot sem kell hordani. 

Szijjártó a Fecbookon számolt be róla, hogy nagyon rosszul érzi magát és már attól is elfárad, ha sétál egy kicsit a lakásban. (Mondjuk akkora lakásban lehet, hogy más is elfáradna, mire körbeér.)

Ezt az életérzés adhatta át  egy Bangkokba delegált magyar diplomatának is - ezt megerősítette a helyi népegészségügyi hatóság.

Szijjártó Péter délkelet-ázsiai turnéja után amúgy Kambodzsában 12 iskolát vontak szoros megfigyelés alá, mert ezekbe olyan diákok járnak, akiknek a szüleivel Szijjártó személyesen találkozott. Az országban a miniszter 900 közeli kontaktját kutatták fel, közülük az agrártárca helyettes államtitkára és a Kambodzsai Néppárt szóvivője is fertőzöttnek bizonyult, ahogy Őry Csaba, Magyarország kambodzsai (és vietnami) nagykövete is.

Az korábban kiderült, hogy a magyar külügyminiszter mellé kirendelt kambodzsai testőr is megfertőződött. De Szijjártó találkozott az ország miniszterelnökével és a fél kormánnyal is kezet rázott, maszkot pedig itt sem mindig hordott, így karanténba vonult a kambodzsai kormányfő, több miniszter és a számos tisztviselő is.

Szijjártó amúgy a Facebookon azt is mondta, hogy:

mindenkinek azt javaslom, ha teheti, messziről kerülje el a betegséget. Nagyon rossz a hatása.

Köszönjük. Korábban már Müller Cecília is kifejtette, hogy a legjobb védekezés, ha nem kapjuk el a betegséget.