Az Orbán által dicsőített orosz vakcinával beoltott medikusok fertőződtek meg

Az Orbán által dicsőített orosz vakcinával beoltott medikusok fertőződtek meg

Három olyan medikus is megfertőződött a szibériai Altaj körzetben, akiket a koronavírus ellen Oroszországban fejlesztett Szputnyik V vakcinával oltottak, jelentette az orosz állami hírügynökségre és helyi illetékesekre hivatkozva a Moscow Times. Ebből szeretne vásárolni a magyar kormány is.

Az érintettek annak az akciónak a keretében kaptak hatástalannak bizonyult védettséget, amelyben a fertőzésnek leginkább kitett rétegeket akarják megvédeni a lebetegedéstől. 

A beteg orvosok immunrendszerének vélhetően nem volt ideje arra, hogy kitermelje a betegség megelőzéséhez szüksége ellenanyagot - indokolta a kínos fejleményt a régiós hatóság, amely szerint semmi más észszerű magyarázatot nem lehet adni a dologra.

Miután az amerikai Pfizer és BioNTech bejelentette, hogy az általuk kifejlesztett oltás 90 százalékban hatásos, természetesen a moszkvai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Szputnyik V is 90 százalékban véd a koronavírus-fertőzéstől. Sőt, jobb is.

Szijjártó Péter egy a Facebook-oldalára feltöltött videóban korábban elmondta, hogy már telefonon egyeztetett az egészségügyi miniszterrel, mert Oroszországban nagy lépésekkel haladnak előre az oltóanyag kutatásában, gyártásában.

Arról állapodtak meg, hogy ebből decemberben Magyarországra szállítanak kis mennyiségben annak érdekében, hogy el tudják végezni a klinikai vizsgálatokat, be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani. Oroszország január második-harmadik hetétől tudja vállalni a nagy mennyiségű szállítást - közölte a miniszter.

Hétfőn aztán még frissebb információkat közölt:

Orbán Viktor november 7-én jelentette ki, hogy 

jó esélyünk van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra, és megfelelő ellenőrzés után elérhetővé tegyük azok számára, akik önkéntesen be akarják magukat oltatni.

Reméljük, ő lesz az első önkéntes.