Olvasson ókori sztárokról!

Tudta, hogy Cicero szeretett korán kelni és soha senkire nem mért megszégyenítő büntetést? Ismeretes volt Ön előtt az a tény, hogy az említett államférfi a görög kultúra szellemi fegyvertárának legnagyobb római ismerője volt és viharos politikai pályafutása meggyilkolásával végződött?

Gondolta volna, hogy az ifjú Seneca sikeres törvényszéki szónokként annyira felbőszítette Caligulát, hogy majdnem kivégeztette? Talán lehetséges, hogy eddig nem tűnt fel Önnek, hogy Augustus római császár arckifejezése mindig nyugodt és derűs volt, akár beszélt, akár hallgatott?

Minden szellemileg magára valamennyit is adni akaró ember könyvtárában helye van Castiglione László Az ókor nagyjai című, még az átkosban kiadott remekművének, merthogy ma is van mit okulni az ókori államférfiak, költők, filozófusok és hadvezérek röviden és tömören összefoglalt élettörténetéből és jellemrajzából.

Az említett kötet szerzője neves magyar régész, művészettörténész és a történelemtudományok doktora volt, aki többek között a Magyar Tudományos Akadémia régészeti bizottságának is tagja lett.

Castiglione László tanulmányútjain bejárta Európát. A görög és római kor művészetének, társadalom-és vallástörténetének egyik legnagyobb szaktekintélye volt. Egyiptom kultúrájának nemzetközileg elismert szakembereként tartották számon.

(A cikk eslő változata 2020.11.14-én jelent meg.)