Így “kezeli” valójában a járványt Orbán Viktor

Orbánnak - a hatalommániás személyiségzavar minden tünetét mutató diktátornak - sok ellensége volt már: Gyurcsány, a migránsok, az ellenzék minden tagja, az ellenzéki választók, Simicska Lajos és persze Soros György, minden ellenségek legnagyobbika. Aztán most jött egy világjárvány, ami valóban olyan dolog, ami ellen cselekedni, küzdeni kell, taktikai és stratégiai terveket készíteni, embereket és erőforrásokat koordinálni és tessék, megállt a tudomány. A miniszterelnökről eddig is tudtuk, hogy nem egy jó krízisstratéga, de most már bizonyítékok egész sorát látjuk erre.

A járvány első hulláma alig érintette Magyarországot, pár száz beteg, kevés halott, persze ebbe az emberek fegyelmezett hozzáállása, a #maradjotthon kampány és az orvosok, egészségügyi szakdolgozók elhivatottsága kellett. Ha a kormányon múlt volna, ugyan nem sokra jutottunk volna: elhibázott, túlárazott beszerzések, átgondolatlan kommunikáció és teljes zűrzavar jellemezte a tavaszi válságkezelést.

Aztán jött a nyár és 4 hónap kegyelmi állapot, amikor tényleg fel lehetett volna készülni, tényleg lehetett volna előre gondolkodni és ha nem a luxusjachtozás határozta volna meg a kormány nyári tevékenységeit, tényleg lehetett volna egy átgondolt, jól felépített és hatékony válságtervet felállítani. Az emberek egy része zárt térben és a közösségi közlekedési járműveken hordta a maszkot (ki jól, ki rosszul, ki sehogy, de azért volt rá hajlandóság), hiányoztak a koncertek és a kőfideszeseken kívül senki sem értette, miért van, hogy a focimeccsre igen, koncertre nem a válasz. Aztán megmagyarázták, hogy a koncerteken ivászat zajlik, míg a meccseken még véletlenül sem. Mégis, jól esett az embereknek a szabadság, a Balaton, a vendéglátóegységek pedig próbáltak felállni a tavaszi sokk után.

Aztán az októberi számok egyre csak nőttek (valószínűleg sokan nem a matematikaórákon, hanem most tanulták meg az exponenciális szó jelentését: olyan mennyiség, ami minél nagyobb, annál gyorsabban nő). A kormány pedig mit csinált? Gyakorlatilag semmit. Aztán jött a november és egy nagy rakás szigorítás zúdult a nyakunkba, ezúttal már nem Cili néni-féle nevelő hangvétellel, hanem kemény szankciókkal. De biztosan jó ez az irány?

Este 8 és hajnali 5 között kijárási tilalom (érdekes, hogy a vírus csak éjjel fertőz az utcán, nappal nem). Minden étterem és szórakozóhely bezárt (kivéve a kaszinókat, amit “véletlenül” Orbán barátjának, Garancsi Istvánnak és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férjének hozzák a pénzt). A boltok 7-kor bezárnak (ezzel viszont csak azt érték el, hogy zárás előtt sokkal nagyobb lett a tömeg). Lakodalmak, gyülekezések, rendezvények, összejövetelek, csapatsportok betiltva (ezzel az emberek mentális egészsége teljesen leépülhet). A középiskolák és egyetemek pedig átállnak a digitális oktatásra (ugyanakkor a jóval nagyobb fertőzésveszélyt jelentő óvodák, általános iskolák nyitva maradnak). Aztán jött a további bejelentés: maszkviselés a köztereken is. Mindezt este 8-kor egy félmondatban közölte Orbán azzal, hogy már éjféltől ez az elvárás, a pontos határokat pedig a területileg illetékes polgármesterek jelölik ki. Nem hagytak nekik sok időt.

A tavaszi eseményekből annyit levett a kormány, hogy a gazdaság mit bír el. És bármennyire is erősnek hazudják, nem az. A szülők teljes szabadságkerete kimerült, így a kisgyereket nevelők csak valami olyan megoldással tudnának otthon maradni, ami az állam által adandó támogatási keretből valósulna meg. Ugyanakkor Novák Katalin szülesztő miniszter asszony ha igazán felelősnek érzi magát a családokért (márpedig kéne neki), akkor mégis ezt kellene keresztülvinnie valahogyan. És mi lesz a munkanélküliek tömegével? Nos, sem az Európában egyedülállóan csekély álláskeresői járadék összege, sem a példátlanul rövid ideje nem emelkedik. Ugyanakkor lett volna 4 olyan hónap, amikor ezeknek az embereknek fel lehetett volna ajánlani, hogy az összeomlás küszöbére kerülő egészségügyben vagy szociális szférában gyorsan megtanulható feladatokra (adminisztráció, segítő feladatok) kiképezik őket és egy normális, megélhetésre alkalmas fizetésért elhelyezkedhetnek ebben a segítő munkakörben. Nyilván nem a lélegeztetőgépek kezeléséről van szó, hiszen azt hosszas tanulás és gyakorlás előzi meg, nem egyszerű feladat, ha rosszul csinálják, nem gyógyít, hanem konkrétan öl. De sok olyan feladat van, ahol elkélne a segítség.

Hogy meddig kell kibírnunk ezt az állapotot? Vannak már hatásos gyógyszerek (favipiravir, remdesivir, dexametazon), de az igazán üdvözítő megoldást még nem ismerjük. A védőoltások közül 6 van az engedélyezés előtti utolsó fázisban, a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját napokon-heteken belül engedélyezhetik széleskörű felhasználásra, de még hónapok kérdése, mire elkezdhetik az emberek tömeges oltását, tehát minimum tavaszig, de meglehet, hogy még tovább. Sokan persze kételkednek, hogyan lehet ilyen rövid idő alatt vakcinát fejleszteni. Röviden: a technológiánk hosszú évek óta megvan rá, tehát nem a nulláról indulunk és ha pénz van, a világ tudósai sok csodára képesek. Hosszabban pedig ITT.

Nagyjából 2-3 hét kell, mire a szigorítások hatása láthatóvá válik. Orbán nem tesz mást, mint Ausztriát figyeli és másolja. Esetleg akkor a hozzá tartozó fizetéseket és támogatásokat is kérjük szépen! Mert egyszer be kell látni, hogy ez nem az a helyzet, amikor folytatódhat a lopás. Itt most kőkeményen osztogatni kell a pénzt, különben összeomlik az egészségügy, a szociális szféra, az oktatás, a gazdaság, majd az egész ország.