Az Európai Parlament az óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött: Szavazz arról, hogy melyik időzónában maradjunk!

A Jobbik kezdeményezésére eltörlik az óraátállítást, a kormánynak pedig 2021 tavaszáig kell döntés hoznia, melyik időzóna mellett teszi le a voksát. Egyelőre azonban semmit nem lehet tudni Orbánék elképzeléséről. Pedig az emberek tájékoztatása kiemelten fontos lenne, a Jobbik éppen ezért szakmai anyagot és szavazást tett elérhetővé a lakosság számára - mondta portálunknak Nunkovics Tibor, a párt országgyűlési képviselője. 

Zsúrpubi: Az EU döntése értelmében 2021 tavaszán lesz utoljára óraátállítás, tehát addig kell döntenie a kormánynak, hogy melyik időzónát választja. Van róla bármi információ, hogy mi lehet az elképzelésük? 

Nunkovics Tibor: Egyelőre sajnos nincs. Nagy a csend a kormány részéről. Se parlamenti, se társadalmi szintű vélemények kéréséről, egyeztetésről nem tudunk, pedig ez egy olyan lépés, amely gazdasági vonatkozása mellett, egészségügyi szempontból sem utolsó. Nyilván a koronavírus-járvány elleni védekezés most a legfontosabb, de közben figyelnünk kell az ilyen jellegű kötelezettségekre is.

Zsúrpubi: Mi lehetne a következő lépés? 

N. T.: Fontos lenne az emberek tájékoztatása. Két évvel ezelőtt a témát nagy érdeklődés övezte a társadalomban.

Itt lenne az ideje, hogy szakmai véleményeket is megismerjenek az emberek annak érdekében, hogy az álláspontjaikat ki tudják alakítani. Ezért is hívtunk életre egy szavazást a jobbik.hu oldalon, ahol már egy komoly szakmai anyagot is olvashatnak az odalátogatók, amellett, hogy voksolni tudnak. A véleményük fontos a számunkra, hiszen ez bizonyos szempontból egy társadalmi döntés kell legyen. 

Zsúrpubi: Nem tudjuk, hogy a mostani volt-e az utolsó óraátállításunk, vagy tavasszal még lesz-e egy. Hogyan döntsük el? Vannak pro és kontra érvek egyik és másik mellett? 

N. T.: Természetesen vannak, bár leegyszerűsítve talán úgy lehet a legjobban megfogalmazni, hogy meddig akarjuk, hogy világos legyen és mikor akarjuk, hogy világosodjon. Éppen ezért jó, hogy az oldalunkon a szavazásnál egy szakmai anyagot is el tudnak olvasni róla az emberek. 

Zsúrpubi: Ön melyik verziót támogatja? 

N. T.: Végső elhatározásra még én magam sem jutottam, de számomra a GMT+2-es időzónába való áttérés és emellett a nyári időszámítás megtartása szimpatikus. 

Az Európai Parlament az óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött. Ön szerint melyik időzónában kellene maradnunk? - erről szavazhat a IDE kattintva.