„Van egy nagy laborunk”, csak épp még mindig fényévekkel vagyunk lemaradva Ausztriától

Egy Ausztriában élő magyart kérdeztünk arról, hogy telnek a mindennapok a sógoréknál, hogyan segít az állam a munkából kiesetteknek és milyen állapotban van az egészségügy. Nincs meglepetés: Orbán hiába "másolja" Ausztriát, még mindig fényév távolságból ballagunk utánuk.

Orbán Viktor többször hivatkozott arra, hogy van egy nagy laborunk, Ausztria, ezt az országot figyeljük és követjük. És valóban, a november 10-én bejelentett korlátozások szinte teljes egészében lemásolták az Ausztriában ezt megelőzően bevezetett intézkedéseket (azóta Ausztriában egész napos kijárási korlátozás lépett életbe). A bezárások következtében megszorult emberek és cégek támogatásában persze már nem másolta olyan lelkesen a nagy labort a miniszterelnök. Egy Ausztriában élő magyart kérdeztünk arról, hogy mi van most odaát, hogy érzik magukat, milyenek a mindennapok.

Először is, bár nyilván rengeteg információs oldalon fent van, mégis első kézből szerettük volna tudni, milyen lezárások vannak most érvényben.

“Csak élelmiszert vásárolni, kutyát sétáltatni mehetünk ki, szabadban sportolni egyedül vagy velünk egy háztartásban élőkkel lehet, valamint természetesen dolgozni járni is szabad, a megfelelő munkahelyi igazolással. Az élelmiszerboltok, trafikok, bankok, posták, benzinkutak, telefonos üzletek lehetnek nyitva, a többi üzletet be kellett zárni. Az iskolákban online tanítás van. Ehhez laptopot biztosítanak a gyerekeknek, mi holnap megyünk be érte a lányommal az iskolába. Aki nem tudja hova tenni a gyereket napközben, mert dolgoznia kell, azoknak biztosítanak felügyeletet az iskolákban, óvodákban. Az utcán nem lehet csoportosulni. A maszk használata mindenhol kötelező, kivéve a szabad levegőn, de egyre többen hordják ott is. Egyébként minden üzletbe ki vannak téve fertőtlenítőszerek, és ha valakinél nincs maszk, kap a kasszánál" - árulta el Kata, Ausztriában élő olvasónk.

Ugyanakkor kérdésünkre, hogy számítanak-e további szigorításokra, azt felelte, hogy erre személy szerint nem. Ő és a családtagjai továbbra is eljárnak dolgozni, teszik a dolgukat, sőt, az elkövetkező hetekben költözni is terveznek, mert a bécsi terrortámadást követően úgy érzik, biztonsági okokból szívesebben laknának Bécs külső részén, mint a belvárosban.

Míg Magyarországon cégek és emberek mennek tönkre, szerettük volna tudni azt is, mi történik Ausztriában, milyen támogatásokat ad az állam. A válasz nem meglepő:

“Igen, általában aki nem dolgozik ebben az időszakban az a nettó munkabére 80-90%-át kapja támogatásként. A kormány nagyon próbál arra figyelni, hogy lehetőleg minél kevesebb ember legyen munkanélküli és a vállalkozásokat is segítik abban, hogy megtartsák az alkalmazottakat. Ha valaki mégis elveszíti a munkáját, akkor emelt munkanélküli segélyt kap, valamint ingyenes átoktatásban is részesülhet. A vállalkozások is megkapják az államtól a kiesett jövedelem kb. 60-70%-át" - mondja Kata.

Ezek szerint mégsem Ausztriát tekinti mintának a kormány, hiszen nálunk ilyen mértékű támogatásokról szó sincs, pedig igény és szükség lenne rá.

A sokunkat foglalkoztató kérdés, miszerint mi a helyzet az egészségüggyel Ausztriában, a következőket felelte:

“Az egészségügy ugyanúgy működik, ahogy eddig, csak nagyobb odafigyeléssel. Minden műtétet megtartanak, semmit nem halasztanak el. Egyedül a háziorvos nem fogad olyan beteget, akiknek Covidra utaló tüneteik vannak. Erre találták ki az 1450-es telefonszámot, amit akkor kell hívni, ha valaki a tünetek alapján erre gyanakszik. Ott felveszik az adatokat, aztán kapcsolnak egy ügyeletes orvost, aki eldönti, hogy kell-e teszt vagy sem. Általában mindenkihez küldenek egy egybert a Vöröskereszttől, hogy levegyék a mintát. Tőlem is vették le októberben. Aztán online lehet megnézni az eredményt.”

Érdekelt minket az is, vannak-e maszkellenesek és járványtagadók Ausztriában. Milyen büntetésre lehet számítani, ha valaki nem tartja be a szabályokat? Kata szerint elég elfogadóak az emberek, és ahogy látja mindenki próbálja betartani az szabályokat.

"Én nem nagyon találkoztam olyan emberrel, aki megtagadta volna a maszk használatát, hisz anélkül nem engedik be sem üzletbe, sem tömegközlekedési eszközre felszállni. A büntetési tételek változók. Például ha valaki a metrón nem viseli a maszkot, 50 eurós (18.000 Ft) büntetésre számíthat. Ha az utcán van és nem tudja igazolni, hogy miért, például este 10-kor, akkor 1300 euró (470.000 forint) a büntetés. Így járt az egyik barátom kollégája. Azt hitte, hogy van munkáltatói igazolása, és mehet bátran, viszont aznap nem volt műszakban, és a rendőrök ezt is ellenőrizték. Vírustagadók itt is vannak, sokan nem hittek benne, egy ideig én magam sem. Sajnos tényleg nagyon terjed és a sok szigorítás azért van, mert az egészségügyi rendszer kezd túlterhelt lenni. Jelenleg napi 6-7000 körül van az új fertőzöttek száma. Most december 5-től tömeges tesztelést akarnak csinálni, elsősorban a tanárok, orvosok és rendőrök lennének tesztelve, aztán szépen sorban mindenki" - fogalmazott.

Ausztriában tömegesen tesztelni fogják koronavírusra először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot - jelentette be az osztrák kormány pénteken. A kétszázezer osztrák tanár és óvodai pedagógus mindegyikét tesztelni fogják december 5-én és 6-án, és azon a hétvégén a tervek szerint véget ér a részleges karantén is. A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek. A tanárok után az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án. A kormány tájékoztatása szerint az azt követő hetekben az ország kilencmilliós lakosságának is lehetősége lesz a teszt elvégzésére. Sebastian Kurz osztrák kancellár kiemelte, hogy a részvétel önkéntes. Ugyanakkor mindenkit annak megfontolására sürgetett, hogy "a néhány perces teszt néhány hetes karantént akadályozhat meg az országban". Orbán ebben sem kívánja követni Ausztriát.

Itthon a Jobbik követeli folyamatosan, hogy a kormány pótolja a kieső bérek 80%-át, a munkanélküli ellátás legyen 9 hónapos időtartamra szóló, hatszámjegyű összeg és a családok részesüljenek emelt összegű támogatásban, melyet családi kártyán kapjanak meg. Ezen javaslatok befogadása és végrehajtása jelentené azt, hogy nemcsak a korlátozásokban, de a támogatásokban is másoljuk Ausztriát.