Van, hogy már másfél hetet is kell várni egy hatósági tesztre

Vagy el lehet utazni betegen a "szűrőállomásra". Itt indul a sorbanállós tortúra.

Két héttel ezelőtt a 444 már beszámolt róla, hogy az utcán, a hidegben állnak sorban a covid-tesztre váró betegek Budapest XIII. kerületében, a Dévai utcai szűrőállomásnál.

“Lázas betegek(!) félhullán állnak 100 méteres sorban, hogy leteszteljék őket. Teszik ezt azért mert a mentők egyszerűen oda küldik őket, nem tudnak kimenni házhoz. Rossz állapotban lévő betegek várakoznak a hidegben. Döbbenetes.”

írta a lap egyik olvasója, miután ő maga is másfél órát álldogált az utcán.

A helyzet azóta sem javult, sőt. Egyik olvasónk arról számolt be, hogy miután covid-gyanús tünetekkel felhívta a háziorvost, ott közölték vele, hogy nem érdemes kivárnia, hogy a tesztelők házhoz menjenek, mert másfél hét is lehet, mire odaérnek. Így őt is a Dévai utcába irányították, ahova lázasan kellett elutazni. Utasításként annyit mondtak neki, hogy lehetőlég ne tömegközlekedéssel menjen.

Mikor megérkezett - egyébként időpontra - ez a látvány fogadta:

Kiderült, egyébként minden beteget ugyanarra az időpontra hívtak be. Így volt, aki órákat állt a hidegben.

Mindeközben az Orbán Viktor által labornak tekintett Ausztriában tömeges tesztelésre készülnek: először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot szűrik majd.

Szlovákiában még karácsony előtt másodszor is tesztelik az egész lakosságot. Mint ismert, november elején Magyarország gyorsan reagált Szlovákia kérésére és 197 egészségügyi dolgozót küldött, hogy segítsenek a lakosság tesztelésében. Abban a tesztelésben, ami a magyar embereknek amúgy nem jár. A magyar embereknek kapacitás híján inkább a hidegben kell sorban állniuk egy hatósági tesztért.