Orbán Viktornak 8 hónap kellett, hogy rájöjjön: érdemes tesztelni

Immár a tömeges, célzott tesztelés megindítását nevezi "a hét nagy védekezési akciójának", de márciusban még arról beszélt, hogy a vírust nem lehet "szűrni".

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása és számos nemzetközi példa bizonyította már tavasszal, hogy a tesztek használatával csökkenthető a járvány terjedése, Orbán Viktor inkább azt hangoztatta a parlamentben, hogy felesleges tesztelni.

"Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni” – mondta Orbán március 16-án a parlamentben.

Hozzátette, hogy csak akkor biztos az eredmény, ha már megjelent az antitest. Míg az nincs, addig csak 50-70 százalékos biztonságú a mérés. Orbán szerint emiatt előfordulhat, hogy valakit tesztelnek, annak az eredménye negatív, de közben már megfertőződött.

Emlékezhetünk arra is, hogy Kásler Miklós, Orbán Tízparancsolattal védekező minisztere szintén azt mondta, hogy szűrési céllal vizsgálatot végezni értelmetlen.

Azért is remek, hogy így gondolkodnak azok, akik emberéletekért felelnek, mert a WHO többször szólította fel nyomatékosan az országokat, hogy minden gyanús esetet teszteljenek.

A dilettáns kijelentések óta 8 hónap telt el, több ezren meghaltak és mostanra Orbán Viktor is eljutott oda, hogy bejelentette:

A tömeges, célzott tesztelés megindítása a hét nagy védekezési akciója.

Gratulálunk a miniszterelnök úrnak a remek felismeréshez. Nem kellett hozzá sok idő. Ugyanakkor ez még mindig csak az egészségügyi és bölcsődei dolgozókat, valamint a pedagógusokat érinti. Nem a teljes lakosságot, mint például Szlovákiában vagy Ausztriában.