Bayer Zsolt sem látja a problémát Szijjártó Péter jachtozásában

Igaz, nem is várta tőle senki.

Bayer Zsolt mostanában olyan publicisztikákat röffent össze, amiket időnként már a Magyar Nemzet is kellemetlennek talál. Ezúttal azt igyekezett hosszasan megmagyarázni szerény képességeivel, hogy milyen az "ellenzéki IQ-bajnokok" logikája. Mármint az a logikája, hogy:

„A járvány második hullámára nem készült fel a kormány, helyette inkább adriai luxusjachtokon töltötték a nyarat.”

E mondatot persze nagyon sok részletében lehetne kifejteni, meg is tettük már e helyen nyár óta nagyon sokszor. Bayer Zsolt azonban az az altípusa a gerinctelen talpnyalfajnak, akit soha nem zavar össze a valóság. Így hát ő ezt az egy mondotat "elemezgette", míg végül eljutott oda, hogy az ellenzéknél ugye minimális agysejt áll rendelkezésre. 

De vajon hány agysejt áll rendelkezésre egy olyan "újságírónak" csúfolt egyednél, aki értelmiségnek vallja magát, ám a kritikai gondolkodás képességétől olyan könnyedén szabadult meg, mint ahogy Borkai Zsolt csípője mozgott Fekete Pákó zenéjére. Ha már jachtról van szó... Bár a kép sajnos a retinánkba égett, most azért gyorsan lépjünk tovább ezen!

Szóval, Zsolt szervilizmusa olyan magabiztos lábakon áll, mintha csak a nagydoktoriát védené. Így hát nagyon könnyen tesz zárójelbe néhány TÉNYT:

1. Bárhonnan is nézzük Suzijjártó a kis kiruccanását, az mindenhogy korrupcióra utal.

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter fizetett az útért. Szijjártó Péter havi 3.308.600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2.199.824 forintot vihet haza. A G7 cikke szerint a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, amilyennek a fedélzetén lefényképezte Szijjártó Péter külügyminisztert az Átlátszó fotósa. Ha külügyminiszterünk olyan profi is a spórolásban, mint ahogy azt az ÁSZ elnök kérte a lakosságtól, akkor sem tudná kifizetni ezt a combos összeget. Persze, mikor 6 évvel ezelőtt több mint 160 millió forintért vette meg a 400 négyzetméteres luxusvilláját Dunakeszin, akkor is azt mondta, hogy a szülei segítettek neki. Kérdés, hogy ki az, aki ezt még bekajálja?

Tegyük fel, hogy Szijjártó Péter nem fizetett a jachtozásért. Ez a valószínűbb, hiszen a 2018. január végén Máltán nyilvántartásba vett Lady Mrd kategóriája "pleasure craft", ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. Azaz, Szijjártó Péter annak a milliárdosnak a "vendége" kellett, hogy legyen, aki rendszerint közbeszerzéseken diadalmaskodik, azaz, az adófizetők pénzén gazdagodik. Ahogy Stummer János emlékeztetett, az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény az ilyesmivel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja

2. A magyar embereket igenis érdekli, hogy hogyan és miért kerül az ő pénzükkel közbeszerzéseken kitömött oligarcha luxusjárműjére egy magyar kormánytag. (Járványhelyzet ida vagy oda.)

Mint ahogy az is érdekelte őket annak idején, hogy hogyan és miért röpköd a magyar miniszterelnök Garancsi István luxusrepülőjével focimeccsekre. Akkor Orbán azt mondta: mindenkinek kuss a neve, ő 30 éve is így utazott, most is így utazik, és ezután is így fog. Szijjártó Péter hasonló logika mentén közölte: mindenkinek kuss a neve, az, hogy ő hol, s miként nyaral, az az ő magánügye. Mindezzel pedig csak az az egy gond van, hogy nem az. Mert a fenti esetek konkrétan a korrupció szótári alakját képezik, ami rohadtul nem magánügy. Bármit is mondjon a sajtónak Szijjártó Péter. Vagy Bayer Zsolt.

És ha már Zsolt "logikátlan" "egysejtű" mondatokat idéz, elemezze már az alábbit is, amire a gondolkodó lények régóta keresik a logikus magyarázatot:

"Állítsuk meg Brüsszelt!"